keskiviikko 21. elokuuta 2013

Miten voi samana päivänä olla töissä, opiskella ja treenata?

Olen tainnut aiemmissa kirjoituksissani mainita istuvani luennoilla iltaisin töiden päälle. Kirjoitan näitä juttuja lähinnä luennoilla ;) Kyllä mä opettajaakin kuuntelen samalla! Multitasking! :D

Anyway. Teen siis töitä normaalin työpäivän verran, jonka jälkeen menen suoraan luennoille neljäksi tunniksi. Elokuussa luentoiltoja kertyy 14, eli kolmen viikon aikana neljä luentoiltaa klo 16:30 - 20:30 ja yhtenä viikkona kaksi luentoiltaa. Kriiseilin tulevista "kevytviikoista" tässä kirjoituksessa. Luulin, että treenaamisen on pakko jäädä vähiin näiltä viikoilta.

Sitten päätinkin, että treenaaminen ei saa jäädä.

Viime kevät oli tosi rankka opiskelujen merkeissä, enkä liikkunut paljoa. Kärsin tosi paljon selkävaivoista ja muutenkin ahdisti liikkumattomuus. Nyt haluan, että pystyn liikkumaan kiireistä huolimatta. Ja haluan kertoa teille kuinka olen sitä nyt jo toteuttanut ja miten aion jatkossakin toteuttaa ilman että pää hajoaa.
1. Suunnitelmallisuus

Ilman suunnittelua treenit ei onnistu, energiat ei riitä pitkäksi päiväksi, väsyttää päivästä toiseen ja on hillitön kiire. Tärkeimmät suunniteltavat asiat on seuraavat:

a) Suunnittele viikkotreenisi, treenaa aamulla!
b) Valmista eväät valmiiksi, muista syödä riittävästi!
 
"Helppo" keino pitää yllä treenimääriä on alkaa liikkumaan aamulla. Minulle aamutreenit on ennen olleet ihan utopistinen ajatus, mutta kun innostuin aamuaerobisista niin lopulta aamulla on pakko päästä liikkumaan. Viime viikolla lisäsin aamutreenit koskemaan salilla käymistä, mutta lihaskunto- tai vaikka joogatreenin voi tehdä ihan hyvin kotonakin aamulla. Mulla on se onni, että mun sali on työpaikan vieressä. Lähden siis aamulla salille hampaiden pesun ja vaihtovaatteiden, pyyhkeen ym. suihkutarvikkeiden sekä eväiden pakkaamisen jälkeen. Lähden siis lähes suoraan unesta liikkeelle. Syön banaanin tuomaan energiaa, pyöräilen salille, teen treenin, käyn suihkussa ja menen töihin jossa syön heti aamupalan.

Omat treenit tällä viikolla

Tämän viikon aikana mun liikunnat on kutakuinkin tällaiset: 5 päivää työmatkapyöräilyä 40 min/pv, jalkatreeni, BodyBalance, BodyAttack, koko kropan salitreeni + pitkä juoksulenkki. Aika hyvät treenit viikolla jolloin istun päivässä n. klo 8:30 - 20:30... Näistä treeneistä jalkatreenin, balancen ja attackin olen tehnyt/teen (attack tulossa perjantaina) 6:45 alkaen. Attack saa mennä tämän viikon intervalliharjoittelusta.
 
Eli toisin sanoen kolmena arkiaamuna herään klo 6, treenit klo 6:45 alkaen ja 8:30 mennessä olen töissä ja jälleen kotona klo 21. Lauantaina salitreeni ja sunnuntaina pitkä juoksulenkki. Lepopäivät tulee maanantaille ja torstaille. Näinäkin päivinä toki pyöräilen, mutta lepopäivänäkin saa kevyesti liikkua.


Omat syömiset tällä viikolla

Syöminen ja oikeanlaiset eväät on kyllä kaiken jaksamisen ja treenien kulkemisen a ja o. Keväällä elin luennoilla Pätkis-pusseilla, että jaksoin pysyä hereillä luentosalissa illat. Arvatkaapa vaan, väsyttikö se sokerin syöminen entisestään? Välissä hain yliopiston kahvilasta gluteenitonta leipää, jos sitä sattui olemaan. Todella huonoa syömistä siis. Ei ihme, että väsytti ja oli rankkaa eikä energiaa mihinkään ylimääräiseen.

Eli pakkaan tosiaan aamupalan, välipalan ja töiden/luentojen välissä syötävän ruoan mukaan. Aamupalaksi ja välipalaksi syön samaa, eli maitorahkaa, mehukeittoa, marjoja ja pellavansiemenrouhetta + soijalesitiiniraetta. Ruoksi otan mukaan normaalia ruokaa, jotka valmistan viikonloppuna. Lisäksi saatan ottaa mukaan banaanin ja pähkinöitä ja protskun treenin jälkeen juotavaksi. Eväät vie salikassista paljon tilaa, mutta ei auta. Treenin ajaksi olen saanut jättää eväät salin jääkaappiin. Hyvä palvelu! :) 

Mun pitäisi kyllä nyt opetella illalla laittamaan kaikki eväät rasioihin ja pakkaamaan suihkussa käynnin vaatimat tavarat valmiiksi. Säästäisin tällä aamusta aikaa 10-15 minuuttia. Illalla tuon ajan käyttäminen on helpompaa.


Ruokaa on siis pakko tehdä valmiiksi, eväät on suunniteltava, ruokat purkitettava ja pakattava. Tuo kylmäketjun säilyttäminen onkin sitten vaikeampi juttu, lämmin maitorahka ei maistu hyvältä :)

Törmäsin jossain blogissa tällaiseen Frozzypackiin, jossa ruoka pysyy kylmänä jopa 7 tuntia. Purkin salaisuus on kannessa oleva "kylmäkalle", jota pidetään pakkasessa ennen ruoan pakkaamista. Tällaisen tai pari aion kyllä etsiä jostain verkkokaupasta ja laittaa tilaukseen!


Nyt siis kerroin, että syömisten ja treenien suunnittelu ja oikein ajoittaminen on olennaista jaksamisen kannalta kun päivät on pitkiä ja haluaa samalla treenien kulkevan sujuvasti. Mikä tekijä on näiden lisäksi olennaista jaksamisen kannalta?

2. Uni

Riittävästä unesta on ehdottomasti huolehdittava, jos päiville tulee pituutta 14-15 tuntia treeneineen, töineen ja opiskeluineen. Olen kotona pyöräilyjen jälkeen klo 21 illalla. Tästä voitte nopeasti päätellä, että vapaata aikaa ei minulla tosiaankaan ole tällaisina viikkoina. Olen siis kotona hereillä illalla 1-2 tuntia. Nukkumaan on pakko päästä kymmenen-yhdentoista aikaan. Klo 23 viimeistään on luovutettava ja painuttava unten maille. Koska kello herättää kuudelta, saan siis unta seitsemästä kahdeksaan tuntiin yössä.

Älkää tinkikö yöunistanne! 

Uni auttaa sekä jaksamaan seuraavan päivän rutistukset että palauttaa päivän treeneistä.Tällä hetkellä päiväni siis sujuu näin kuten edellä olen kuvannut. Yleensä perjantaisin olenkin aika väsynyt ja ilta menee viikosta palautuessa. Viikonloppuna vietänkin sitten kallisarvoista aikaa murun kanssa jota ehtii viikon aikana kaivata todella paljon.

Mistä joudun luopumaan?

1. Ensimmäinen asia joka jää pois kiireisten viikkojen aikana on televisio. Olen katsonut ehkä 4 tuntia televisiota yhteensä näiden luentoviikkojen aikana eli kahden ja puolen viikon aikana. Viikonlopun kohokohdat onkin ne hetket, kun ehtii istua sohvalla ja katsella Suurinta pudottajaa :D

Televisio on oikeastaan aika turha. Älytön aikasyöppö. Monet sanovat, että ei ole aikaa treenata, mutta on aikaa katsoa teeveetä. No, kaikki on suhteellista ja kukin panostaa siihen mistä tykkää. Suosittelen kokeilemaan television sulkemista viikoksi ja keksimään parempaa tekemistä sille ajalle!

2. Turhasta kaupassa käynnistä. Teemme viikon ruokaostokset kerran viikossa. Tämäkin vaatii suunnitelmallisuutta. Viikon ruokalista kannattaa suunnitella kerralla ja tehdä kauppalista sen mukaisesti. Älä unohda kaikkia tarvitsemiasi välipaloja!

3. Kotitöistä. Mua on siunattu rakkaalla, joka tekee kotitöitä. <3 Mä olen luvannut hyvittää tämän kaiken myöhemmin! :D

4. Ystävien tapaamisesta. Tämä on todella kurjaa, mutta ei voi mitään. Viikonloppuna toki ehtii viettää aikaa kavereidenkin kanssa, mutta usein kaipaan aikaa olla omissa oloissani. Anteeksi siitä ystävät!

5. Murun kanssa vietetystä ajasta on viikolla myös pakko luopua. Tämä on tosi kurjaa, koska viihdymme hyvin yhdessä ja erityisesti yhdessä treenaaminen on yksi parhaista asioista maailmassa! Muru ei syty aamutreeneille, joten yhteiset salikäynnit jää viikonloppuun. Onneksi on viikonloput ja aina joku yhteinen matka mitä odottaa ;) 
Ja onhan meillä myös loppuelämä. <3


Kaikkea kiirettäkin kestää, kun tietää, ettei se ole ikuista...  Sillä aikaa pitää vain olla ajattelematta sitä ja keskittyä jaksamiseen!


Nyt takaisin talousmatematiikan pariin! Hyviä illanjatkoja ystävät!

- Tiina -

3 kommenttia:

 1. Laitoinpa muuten heti tilaukseen tuon Frozzypackin! :) Jos saisin ensi viikolla jo käyttöön! :)

  VastaaPoista
 2. Mistä tilasit? Kuulostaa kyllä tosi kätsylle. Mulla oli käytössä pieni kylmälaukku kun piti pakata (myös opiskelujen takia) paljon evästä mukaan matkaan. Tsemppiä pitkiin päiviin! Ja se on niin totta, et niistä selviää kun tietää ettei se ole ikuista. :D
  M

  VastaaPoista
 3. Tilasin sellaisesta kuin Lekmer (lasten lelu verkkokauppa! :D ). Noita oli monessa paikassa, mutta tuolla vain 15,90 + tietty postarit päälle...

  VastaaPoista