tiistai 10. syyskuuta 2013

Syö vain ruokaa minkä mummosikin tunnistaa ruoaksi

Otsikon nerokkaan vinkin olen napannut Noora Shinglerin Marjoja ja Maskaraa kirjasta. Luin kirjan ensimmäistä kertaa vajaa kaksi vuotta sitten ja se mullisti niin ruokavalion kuin käyttämäni kosmetiikan. Minulle avautui kokonaan uusi maailma! Vaikka myönnän, etten raski usein luomuruokaa ostaa, silti sisälläni asuu ikuinen wannabe-hippi :) Luomun ostaminen on kausittaista ja teen sitä fiiliksen mukaan. En kuitenkaan läheskään niin usein kuin haluaisin.

Kuva Hyvinvoinnin tavaratalosta.

Pyrin silti syömään mahdollisimman puhtaasti, välttelen lisäaineita ja ostan oikeaa ruokaa, en lisäaineilla höystettyä tehtaan hihnalla valmistettua huttua.

Uskon, että edesmennyt mummoni tunnisti ruoaksi tuoreet kasvikset, itsepoimitut marjat, sienet, lihan ilman arominvahventeita ja muita ylimääräistä huttua, kananmunat, kalan ym. Noihin peruselintarvikkeisiin voi luetella myös hedelmät, pähkinät, siemenet, riista, hunaja seko mausteet ja yrtit.

Yhteistä näille mummon tunnistamille ruoille on, että niitä voi itse asiassa kutsua raaka-aineiksi, ne ovat sitä itseään ilman mitään lisättyä. Noilla ruoilla ei ole ainesosaluetteloa. Ne ovat puhtaita raaka-aineita, jotka saavat sinut voimaan hyvin. Täynnä ravintoaineita, jotka tekevät hyvää kehollesi.

Kuulostaako sinusta hankalalta? Sitä se ei itseasiassa ole. minulla ruokakaupassa käyminen on helpottunut huomattavasti sen jälkeen kun aloin syömään näin. Minun ei tarvitse arpoa einestiskillä, maito-osastolla, keksihyllyllä. Lihaosastolla ei tarvitse arpoa hunajamarinaadin ja... öö. Yritin miettiä muuta marinadia, mutta en enää edes muista mitä niitä on :D Tajusitte varmaan pointtini. Vaihtoehdot tavallaan vähenee, mutta laatu paranee. Yksinkertaisia raaka-aineita, joista saa paljon erilaisia herkkuja loihdittua.


Kuva Pinterest.

Mun ostoskoriini yleensä kuuluu paljon kasviksia, juureksia, hedelmiä, perunaa, kananmunia, naudan paistijauhelihaa, kanaa, kalkkunaa, lohta, seitiä, juustoista lähinnä fetaa ja koskenlaskijaa, voita (margariinit ei edes maistu hyvältä!). Toisin kuin Noora Shingler, käytän paljon maitotuotteita, mutta nykyään olen unohtanut maitokaapin jokaisen uuden jogurtin maistamisen, mitä joskus olen harrastanut sattuneista syistä. Maitokaapista kärryihini lastaan maustamatonta maitorahkaa, raejuustoa, ranskan kermaa, joskus turkkilaista jogurttia. Maitoa ostan nykyään harvoin, mutta sen ostan edelleen ideologian vastaisesti rasvattomana, koska se vaan maistuu niin hyvältä.

Leipää ja leivänpäällisiä en syö. Katsokaapa joskus huviksenne minkä lisäaine- ja suolamäärän sisuksiinne ahdatte jokapäiväisen leipänne mukana! Itse järkytyin kun aloin lukemaan leipien (ja leikkeleiden ja juustojen) ainesosaluetteloja. Minullahan on siis gluteeniton ruokavalio mutta gluteenitonta leipää syön vain anopin tarjoamana joka on usein myös itse tehtyä.

Käytännössä asioin kaupassa pääasiassa vain heviosastolla, lihatiskillä, maito-osastolla, maustehyllyllä ja pakastealtailla. Kun kauppalistan ja ruokalistankin suunnittelee etukäteen, niin kaupassakäynnistä tulee helppoa ja vaivatonta. Viikon ruokaostokset saa tehtyä jopa puolessa tunnissa koska kaupassa ei tarvitse arpoa makkarapakettien välillä.

Tokikaan en läheskään aina toimi kaupassa näin "täydellisesti", mutta tämä tapa on perusta ruokaostoksilla. Ylimääräistä tulee kyllä ostettua ja joskus myös sitä lisäaineilla höystettyä huttua. Jos Aino- jäätelöt on tarjouksessa niin ei niitä voi vastustaa ;)

Joku voisi ajatella, että kasvisten ja laadukkaamman lihan ja marjojen (ostan pakkasesta kun kotivarastot ehtyvät) ostaminen olisi kallista, mutta päin vastoin. Ruoka on yksinkertaisempaa ja ylimääräiset heräteostot jäävät pois. En osta karkkia, pullaa, keksiä ym. Saatan käyttää viikossa 10 euroa marjoihin, mutta en esimerkiksi pääasiassa juo muuta kuin vettä, en välitä mehuista enkä ainakaan mistään hiilihapollisista juomista.

En vieläkään syö ihan niin kuin olisi parasta keholleni, mutta yritän kovasti! Tämä teksti taas muistutti minua itseänikin siitä että noin haluan syödä jatkossakin ja unohtaa kaiken ylimääräisen turhakkeen. Pahimpia ostoksia ovat ne jotka maistuvat hyvältä suussa max. 5 min mutta tuntuvat mahassa pahalta koko illan.

Oma tapani syödä ei ole kopio Marjoja ja Maskaraa -kirjasta, mutta olen siis saanut kirjasta innoituksen ja vinkkejä parempaan syömiseen. Tuo Nooran kirja on hyvin valaiseva. Kirja on kirjoitettu niin kansanomaisesti, että jokainen saa kirjasta paljon hyvää oppia irti helppolukuisesti.

(mainoslinkkejä)

Kirjanhan voi tilata esimerkiksi Hyvinvoinnin tavaratalosta linkistä Hyvinvoinnin.fi .

Noorahan pitää myös suosittua Kemikaalicoctail -blogia .
Muistakaa ravita kehoanne oikeilla raaka-aineilla!

- Tiina - 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti