maanantai 16. syyskuuta 2013

Juoksu pilalla mahassa pyörivän ruoan takia

Heitän heti tähän alkuun, että jos ummetus vaivaa, niin kannattaa unohtaa ne ruoansulatusjogurtit ja muut teollisuuden markkinoimat teolliset tuotteet ja syödä puhdasta ruokaa, paljon kasviksia sekä harrastaa säännöllisesti liikuntaa ja tietenkin unohtaa tupakka ja alkoholi. Silloin suoli toimii eikä ummetus vaivaa! :D

Kuva: Tohtori.fi


Liikunta siis yhtenä tekijänä aktivoi suolen toimintaa. Se on hyvä asia niille, jotka kärsivät laiskasta suolesta. Yritin googletella aihetta ja kaikki linkit liittyivät ummetukseen! Ihan niin kuin se olisi ainut ongelma suoliston kanssa.

Minulla nimittäin on päinvastainen ongelma. En nyt mene sen enempää suolistovaivoihini (gluteeniton ruokavalio on auttanut omalta osaltaan vatsaa rauhoittumaan), mutta kun ummetus ei todellakaan vaivaa, suoliston aktivoituminen liikunnan aikana koituu ongelmaksi. Se ei todellakaan ole toivottavaa kesken treenin!

Uskon, että lukijoissani on muitakin, joiden juoksulenkki tai muu urheilu menee pilalle orastavan vessähädän takia. Tiedätte siis varmaan mistä puhun? Tiedostan itse ongelmani, jonka vuoksi yleensä juoksenkin aamuisin lähes tyhjällä mahalla. Tällöin kuitenkin täytyy edellisenä iltana syödä hiilareita normaalia enemmän. Aamulla juon vielä ennen lenkkiä 15-20 g protskujauhetta 2 dl veteen ja syön puolikkaan banaanin. Näillä eväillä jaksan hyvin juosta sen kympin lenkin.

Maraton-reittien varrella voi olla bajamajoja,
normaalien lenkkipolkujen varrella ei!
Kuva: Shut up and runVilkkaan suolen toiminnan vuoksi minun täytyy aina suunnitella tarkkaan milloin ja mitä syön suhteessa liikkumiseen. Minun on pakko syödä varsinen ruoka ainakin 4h ennen urheilua. 1-2 tuntia ennen syön kuitenkin välipalan. En jaksaisi urheilla jos en olisi syönyt yli neljään tuntiin. Mitä lähemmäs treeniä syöminen venyy, sitä niukemmin pystyn syömään, mieluiten nestepitoisena.

Jos urheilen suoraan töiden jälkeen, menee syömiset sujuvasti eikä ruoka paina mahassa. Yleensä syön aamupalan 8-9 aikaan, lounas klo 11 aikaan, välipala 15 aikaan, klo 17 urheilu jonka jälkeen mahdollisimman nopeasti ruoka ja vielä mahdollisesti iltapala 21-22 aikaan. Jos liikkumaan lähteminen venyy myöhempään iltaan, eli klo 19-20 aikaan, tuntuu välipalat aika niukilta lounaan jälkeen energiaa tuovina, mutta kunnon ruokaa en mitenkään ehdi töiden jälkeen syömään. Syön sitten usein vain kevyen välipalan, että liikkuminenkin sujuu. Tällöin treenin jälkeen on kiljuva nälkä ja kiukuttelen miehelleni ;) Ei hyvä! On se syöminen jälleen kerran niin vaikeaa!! Täytyisikin muuten suunnitella joku hyvä välipala noita tilanteita varten!

Olisikohan joku näistä smoothieista hyvä?
Kuva Pinterest.


Tämä ongelma tuli eteeni pitkästä aikaa eilen. Olin juoksemassa ensimmäistä kertaa Vaasa Maraton -pettymykseni jälkeen (Voit lukea enemmän aiheesta tästä linkistä). Alkuperäinen tavoite oli juosta eilen sunnuntaina pitkä 10 km lenkki. Pitkitin kuitenkin juoksemaan lähtemistä iltaan. Söimme herkullista ruokaa: bataattimuusia, lihapullia sekä voissa ja kermassa haudutettua kanttarellikastiketta. Tuo rasvainen kastike ei selvästikään sopinut vatsalleni, joten sehän möyri siellä muutaman tunnin. Odotin vielä varmaan 3 tuntia ruoan jälkeen eikä vieläkään tuntunut hyvältä. Päätin kuitenkin mennä vielä juoksemaan, mutta tehdä lyhyemmän lenkin. Sanoisinko, että tuntuu se 4 km lenkkikin aika pitkältä kun mahassa möyrii koko ajan!! Ei onneksi kuitenkaan tarvinnut kyykkiä metsässä, joten kaikki hyvin :D

Niin hyvää, mutta suolisto ei tykännytkään siitä mistä suu nautti!

Opinpa tästä muistuksesta taas muutaman asian. Nämä ovat siis muistutuksia itselleni, ei yleisiä ohjeita kuinka toimia jos sama ongelma vaivaa.

1) Pidä kiinni hyviksi havituista rutiineista, eli jatkossakin pitkät juoksut aamuisin
2) Älä syö raskasta ruokaa ennen liikkumaan lähtöä, vasta treenin jälkeen!
3) Älä lähde juoksemaan jos vatsassa ei tunnu hyvältä, huono lenkki aiheuttaa vaan huonoa fiilistä
4) Ajoita edelleen syömiset oikein suhteessa liikuntaan, tunnet kyllä oman kehosi toiminnan
5) Voisihan sitä pari nessua ottaa varmuuden vuoksi taskuun mukaan, että jos oikeasti hätä yllättää, niin voi juosta lähimpään pusikkoon asioille! :D


Kärsittekö te lukijat tästä samasta ongelmasta ja miten te hallitsette omaa vatsaanne?

- Tiina -

4 kommenttia:

 1. Tutullani on sama ongelma. Hän ei siitä sen enempää stressaa, pitää vaan aina vessapaperia mukana :) Tämä ei tietty kaupungissa onnistu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, eli en ole ongelmaksi kanssa yksin :) Onneksi mun juoksureitit kulkee metsien varrella :) Koen sen kykkimisen vaan tosi epämiellyttäväksi. Vielä kun oon kauhea hygieniafriikki ja käsidesi on jo vähän liikaa matkassa :D vaikka eipä sitä juoksussa muutenkaan niin fressinä olla!

   Poista
 2. Savetteja taskuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, joo! Muistinkin, että mullahan on jemmassa lentokoneista saatuja yksittäispakattuja savetteja :D

   Poista