keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Pinaattilättyjä Treenimuijan tapaan

Viikonloppuna ystävän luona Tampereella teimme pinaattilättyjä "perinteiseen" tapaan, gluteenittomilla jauhoilla tosin. Itse olin miettinyt lisääväni suolaiset letut aamu-/väli-/iltapala repertuaariini, mutta olin ajatellut vain erilaisia suolaisia lettujen täytteitä. Enpä ollut edes ajatellut, että voisin tehdä pinaattilättyjä!

Halusin nyt itse tehdä kotona pinaattilättyjä mutta laittaa niihin enemmän proteiinia ja muutenkin keksiä oman reseptini.


Valmiit herkut lautasella.

Laitan tähän eilen tekemäni taikinan ohjeet. Määrät ovat noin määriä, summanmutikassa voi säädellä taikinan paksuutta/löysyyttä lisäämällä joko jauhoja tai nestettä. Taikinasta saa tulla aika löysää.

1 banaani
2 kananmunaa
Reilu 1 dl rahkaa
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl tattarijauhoja
1 dl kookosjauhoja (jauhoina voi käyttää mitä tahansa, mutta yhteensä suunnilleen 4 dl)
1-2 dl soijamaitoa (tai ihan tavallista maitoa)
150 g pinaattia (1 pakastepussi, sulatettuna)
Lisäksi itse laitoin kuivattua nokkosta, kun sellaistakin löytyi kaapista

Heitin kaikki aineet tehosekoittimeen. Lisää nestettä tarvittaessa kunnes taikina on tarpeeksi löysää. Lopulta paistoin letut pannulla kookosöljyssä. Kookosöljy toimikin hyvin paistamisessa.
Aika nopeasti nuo pikkulätyt paistuvat, mutta taikinasta tuli ihan hillitön määrä lättyjä! Ajattelin jo, että eikö tämä taikina ikinä lopu!


Lopulta söin pinaattilätyt puolukoiden kanssa. Itseasiassa ne maistuivat parhaalta kuitenkin ihan paljaaltaan!PINAATISTA ASIAA!

Pinaattihan kuului Kippari-Kallen vakioruokavalioon ja teki hänestä vahvan. Pitääkö tämä pinaatin voimia lisäävä vaikutus paikkaansa vai ei? Siihen on ristiriitaisia artikkeleita, mutta silti voimme todeta pinaatin sisältävän paljon terveydelle edullisia ravintoaineita.

ZUMAWIRE.COM/MVPHOTOS

Pinaatti sisältää rautaa, mutta rauta ei auta lihasta vahvistumaan. Pinaatti on tärkeä A-vitamiinin lähde. A-vitamiini auttaa vahvistaa verisuonia ja ehkäisevät silmänpohjan rappeutumista. Pinaatti sisältää myös K-vitamiinia, joka osaltaa estää verisuonia kalkkeutumasta. Pinaatti sisältää myös nitraattia ja nitriittiä. Nämä aineet vaikuttavat verenkiertosairauksia ehkäisevästi pitäen suonet notkeina ja alentamalla verenpainetta.

Näin kertoo lähde: http://yle.fi/uutiset/pinaatti_ei_vahvista_lihaksia_vaan_nakoa/5371986

Toinen lähde jatkaa pinaatin rautapitoisuudesta seuraavasti: Pinaatti tosiaan sisältää rautaa, mutta ei siinä määrin kuin alunperin on oletettu. Pinaatin oletettu rautamäärä on ollut laajalle levinnyt laskuopillinen virhe. Pinaatti on kuitenkin hyvä raudan lähde. Raudan puute heikentää suorituskykyä.

Pinaatti sisältää lisäksi folasiinia, A-vitamiinia ja magnesiumia sekä riboflaviinia, C- ja B6-vitamiineja, kalsiumia, sinkkiä ja fosforia. 

Lähde: http://www.kookas.fi/articles/read/1530

Iltalehti taas kertoo ruotsalaistutkimuksen mukaan Kippari-Kallen olleen oikeassa pinaatin suhteen; se vahvistaa lihaksia. Tämä ei kuitenkaan ole raudan vaan nitraatin ansiosta. Hiirikokeessa kävi ilmi, että nitraatti lisää proteiinin määrää lihaksissa. Kokeissa hiirille annettiin juomaveden mukana nitraattia määrä, joka vastaa 200-300 g tuoretta pinaattia. 

Lähde: http://www.iltalehti.fi/terveys/2012062515754390_tr.shtml

Kuva:
http://kuntoplus.fi/hyvinvointi/ennaltaehkaisy/k-vitamiini-pinaatti-ja-kaali


Kirjoitin edellisessä kirjoituksessa, että Tampereella viettämäni viikonloppu sai voimani taas palautumaan, että treenit alkoivat sujumaan lyhyen huonosti menneen jakson jälkeen.  Olin verenluovutuksen jälkeen viikon tosi väsynyt. Rauta auttaakin väsymykseen ja uupumukseen. Lisäksi rauta edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja normaalia hapen toimintaa kehossa.

Lähde: https://www.terveysmarket.fi/tuoteryhmat/63-rauta/

En tiedä vaikuttiko Tampereella syömäni pinaattilätyt siihen, että sain taas voimaa ja energiaa treenata. Pirun hyviltä ne ainakin maistui! :) Itse aion nyt joka tapauksessa lisätä pinaatin käyttöä ruoanlaitossani terveellisyyden ja maun vuoksi.


Iloisia lätynpaistotunnelmia! :)

- Tiina -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti