sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Tankkauspäivän saldo: +2,2 kg ja yök olo

Liten InShape ryhmässä on 10 viikon valmennuksen aikana kaksi tankkaus-/vapaasyöntipäivää. Tankkauspäivälle löytyy valmiit ohjeet, mutta päivän voi tosiaan oman mielen takia pitää myös vapaasyöntipäivänä.
 
Tankkauspäivän tarkoituksena on tankata lihaksiin energiaa hiilihydraattien muodossa ja boostata aineenvaihduntaa. Halusin toteuttaa päivän vapaasyöntipäivänä. Olin jo suunnitellut mitä aion syödä tässä kirjoituksessa. Näistä himotuksista jäi syömättä suklaaherkku, vaikka avocadonkin ostin sitä varten. Voi olla, että jossain vaiheessa syön sen joka tapauksessa. Ehkä vielä tänään. Myös tuo Fazerin uusi patukka jäi maistamatta, koska sehän sisälsikin vehnää mitä en pysty syömään. Suklaapatukka vaihtui kuitenkin toiseen - mikä ei ole minun tunteville mikään yllätys - Pätkikseen! :D
 
Vapaasyöntipäivän aamu alkoi iloisin mielin. Parin salitreenivapaapäivän jälkeen paino oli laskenut alemmas kuin kahteen vuoteen, 57,7 kiloon! Olo tuntui niin laihalta ja voimakkaalta samaan aikaan. Huippufiilis! Sain niin paljon lisää tsemppiä (jo olemassa olevan lisäksi! :D ) että melkein harmitti tulevan vapaasyöntipäivän jälkeiset seuraukset etukäteen ja olisin halunnut jatkaa normaalilla ruokavaliolla.
 
JEE!! :) Painolla ei sinällään ole väliä, mutta 57,7 kg painoisella
keholla on parempi olo kuin 60kg:lla
Mutta koska FitFarmilla ollaan ammattilaisia, he tietävät, että tankkauspäiviä tarvitaan yllämainitsemania syitä varten, joten suuntasin tästä aamiaisen tekoon. Normaalin rahka-mansikkaprotskukaurapuuron sijasta päätin paistaa lettuja! Normaalisti olisin tehnyt niistäkin rahka-proteiinilettuja, mutta nyt laitoin protskujauhon sijasta tattarijauhoja. Rahkaa kyllä laitoin vähän, mutta hiilareita kuitenkin normaalia enemmän. Tuli aivan törkeän hyvää!! :) Ja mansikkahilloa vielä päälle, huhhuh! :D
Normiohjehan protskulettuihin muuten löytyy mun blogista tästä.
 
Namii!!! Tässä vaiheessa tankkauspäivä tuntui vielä erittäin hyvältä idealta!
Tämän jälkeen mentiin käymään kaupassa. Aamupalan äärellä piti miettiä, että mitä sieltä kaupasta nyt pitääkään ostaa. Listalle tuli myös muuta tankkauspäivään kuulumatonta. Marjatkin alkaa pikkuhiljaa loppumaan pakkasesta vaikka se oli kesän jäljiltä ihan ääriään myöden täynnä. Marjoja kuluu tässä taloudessa melkein puoli kiloa päivässä! Se on kahdelle aika paljon se!
 
Etsi vapaasyöntipäivään kuuluvat eväät :)
 
Kaupassa mun ruokakori näytti näin terveelliseltä! :) Mulla on tuolla omenia, avocadoa, basilikaa, rucolaa, quinoaa, soijajogurttia ja ananasta. Ne oli miehen korissa ne kaikki epäterveelliset! :D Tuli muuten ostettua listan ulkopuoleltakin ylimääräistä, mitä ei Liten aikana normaalisti tule tehtyä! Californialaisia luomutaateleita ei esimerkiksi voinut vastustaa ja ne maksoi neljä euroa ja on vieläkin syömättä, tajusin just! :D Apua, kuka ne syö? Pelkkää hiilaria... 

 
 
Kotiin päästyämme tein hedelmäsalaattia. Mulla oli jo tämän annoksen jälkeen ihan tautisen huono olo! Onneksi inkivääritee auttaa pahoinvointiin. Mutta kyllä hedelmäsalaatti mulle ainakin maistui niin makealle, että miten oikeasti pystyy syömään varsinaisia sokeripommeja, karkkeja, suklaata ym?? Huhhuh. Onneksi ei tarvitse.


Lounaalle mentiin Raawkaan, mun lemppari ravintolaan. Raawka on siis raakaruokaravintola Vaasassa, jossa kaikki on luomua, gluteenitonta ja laktoositonta. Lihaa ei Raawkan valikoimista löydy, joten lounas koostui ravitsevasta kasvisruoasta. Lähes pelkkää hiilaria siis! Mä olin niin onnellinen kun sai syödä muiden valmistamaa ruokaa!
 

 

Raawkassa on joka kerta ollut niin huikean hyvää ruokaa, että nyt melkein petyin. No en sentään, ruoka oli siis tosi hyvää, mutta nyt ei ollut mitään uutta jännää, mikä olis vienyt kielen mennessään! Raawkan bataatit on huippuhyviä, mun mielestä ne on maustettu kanelilla ja jollain muulla ihanalla mitä en keksi. Lisäksi currylla maustetut kukkakaalit on huippuja!
 
 
Gluteenittomia sämpylöitä oli pakko leipoa! Ne onnistui aivan sairaan hyvin, vaikka aluksi laitoin liian vähän jauhoja ja taikinasta tuli ihan liisteriä joka tarttui käsiini. Tajusin, että saadakseni gluteenittomista leivonnaisista kuohkeita ja vähän sitkoa, psyllium on oiva keino! Jauhoiksi laitoin näihin  gluteenitonta jauhoseosta, kaurahiutaleita ja tattarijauhoa.
 
 
Lounaan jälkeen käytiin ensin ulkona haravoimassa 1,5 tuntia. Päivän ainut liikunta ja se sai mun kipeän nilkan taas tosi pahaksi! Haravoinnissa kun tulee vartalolle sellaista kiertoliikettä, niin tuo mun nilkka varmaan vääntyi siinä pahasti ja nyt seuraavana aamuna jomottaa tosi pahasti! :(
 
Haravoinnin jälkeen nautittiin tuoreita sämpylöitä, aitoa hollantilaista goudaa, kalkkunaleikettä ja kurkkua. Huh, kun oli hyvää!!

 
 
Koska olin ostanut sen yhden Pätkiksen, mun oli pakko syödä se sämpylöiden jälkiruoaksi :) Join inkivääriteetä ja Pätkistä. Normaalisti olis helposti mennyt kokonainen Pätkis-pussi, nyt onneksi olin kaupassa järkevä ja ostin vain tuon yhden patukan.

 
 
Aah Pätkis oli niin ihanaa. Söin kerrankin oikein nauttimalla. Söin pieniä palasia ja annoin suklaan sulaa suussa ja oikein makustelin sitä. Pätkis tai mikään muukaan suklaa ei ole koskaan maistunut niin hyvältä!!


Illalla lauantaisaunan jälkeen alettiinkin kokkailemaan pizzaa! En tiedä miksi pizzapohjasta tulee aina nin erimakuista vaikka tekee saman ohjeen mukaan :D Mä taisin kerrankin lukea ohjetta ja oikeasti laittaa suolaa 1 tl, mikä on ihan törkeän suuri määrä. Yök! Lisäksi laitoin tomaattikastikkeeseen suolaa ja jauhelihan maustoin tacomausteella jossa on 20% suolaa... Niin ja laitoin metwurstiakin. Huh. Tuli niin hirveen suolaista pizzaa, että puolet vain söin siitä minkä valmistin itselleni. Eli siis söin kaksi tuollaista palaa. Edes tuo rucolakasa pizzan päällä ei auttanut. Tämä oli päivän rasvaisin ja suolaisin ruoka ja sen jälkeen mua ällötti jo niin paljon, että mietin miten kukaan voi syödä tällaisia ruokia. Pizza oli sinällään ihan hyvää, mutta mun muuttuneelle makuaistille ei enää ollenkaan sopivaa! Tankkauspäivänähän ei ole tarkoitus tankata rasvaa ja tästä pizzasta tulikin vain kaikin puolin paska fiilis.


 
 
Vaniljajäätelöä, banaania ja kinuskikastiketta piti saada iltapalaksi. En halunnut mautonta Valion perinteistä vaniljajäätelöä vaan halusin, että kerrankin kun saa jäätelöä sen pitää olla hyvää vaniljaa. En löytänyt Prismasta mitään aidosta Bourbon-vaniljasta tehtyä herkkujäätelöä joten päädyttiin tähän Ainon vanilja-valkosuklaajäätelöön. Tämä olikin lopulta ihan nappivalinta!! Huh! Tapaan syödä vaniljajäätelön aina banaaniviipaleiden ja kinuskikastikkeen kanssa. Tämä oli  niin huippuhyvää, että olisin syönyt enemmänkin, jos maha olis vetänyt vielä yhtään. Mulla jäi rakastamani pakuriteekin juomatta, kun ei vaan mahtunut enää yhtään mitään.



Näiden syömisten jälkeen unta ei tarvinnut paljon odotella. Melkein taju lähti :D Hah. No kestin mä vähän aikaa vielä telkkaria katsellen mutta 23:30 tuli niin tajuton väsymys että nukahdin teeveen ääreen hetkeksi ja siitä noustuani kaaduin suoraan sänkyyn syvään uneen. Viime yönä onneksi siirrettiin kelloja joten tuli herättyä tosi aikaisin. Puoli seiskan jälkeen ei enää saanut nukuttua! Mä siis heräsin sunnuntaiaamuna 6:30! :D :D Olisin heti lähtenyt aamuaerobiselle viemään tätä pötötystä pois, mutta nilkka ja kantapää jomottaa niin pahasti! :( :( Harmittaa niin paljon, että!! :(
 
Vapaasyöntipäivän aamuna vaaka näyttikin sitten tällaista. Huh! 2,2 kg tuli lisää. Ja miehelläkin tuli ihan sama määrä lisää! :D Huh! Onneksi tämän pitäisi palautua 3-4 päivässä takaisin painoon ennen tankkausta. I really hope so!
 

Mitä tästä opin?

Mä en enää ikinä halua palata "normaaliin" syömiseen mihin kuuluu rasva, suola ja sokeri!! Okei, tuon Pätkis-patukan voisin syödä vaikka kerran viikossa lauantain herkkuna, mutta muuten en jäänyt kaipaamaan mitään. Tänään olen niin onnellinen, että saan taas syödä siten mikä on tullut minulle normaaliksi. Proteiineja joka aterialla, hyviä hiilareita, runsaasti kasviksia ja paljon marjoja ja niitä hyviä rasvan lähteitä, omega-kolmosta, soijalesitiiniä ja kookosöljyä! Ne riittää mulle!
 
Paitsi, että... Olen kohta lähdössä mummon luo, jossa käyn parin-kolmen kuukauden välein. 86-vuotiaalle ei voi sanoa olevansa tällaisella ruokavaliolla ja soitin eilen vielä tulostamme. Ajattelin, että olisin sanonut, että voin tuoda ruokaa, ettei hänen tarvitse laittaa (heh mikä idea :)  ) mutta ehti sanoa jo ensin käyneensä kaupassa ja laittavansa ruokaa. En mä vaan voi kieltäytyä!! Tulossa on ainakin kermaperunoita, porkkana- ja lanttulaatikkoa ja jälkkäriksi riisipuuroa ja luumukeittoa. Huh. Onneksi tämä on vain yksi lounas ja muuten syön tänään normaalisti. Ja koko loppuelämäkseni on ruokavalioni nyt muuttunut. Eilinen vahvisti sen lopullisesti. Ruoasta voi tulla joko hyvä olo tai huono olo ja mä valitsen hyvän olon.
 
 
- Tiina -
 

3 kommenttia:

  1. Kuinka paljon normisti syöt kaloreita päivässä? Entäs protskua? Vai lasketkokaan niitä? Itse saan alimmillaan pysymään päivässä noin 1400kcal tienoilla. Proteiinia koitan saada ainakin 2xpainokilot. Tuntuu toimivan, mutta helpot kilot lähti jo, joten en tiedä miten jatsan pinnistellä, kun menee oikeasti vaikeaksi....

    Kirsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Normaalissa Liten ruokavaliossa tulee päivässä n. 1800 kcal + treenipäivinä banaani (joskus ennen ja jälkeen treeniä) ja protsku. Protskua tulee mun mielestä n. 120g / päivä eli 2g / painokilo. Treenipäivinä tulee vielä enemmän protskun myötä. Mulle tuo 1800 kcal sopii hyvin, treenit kulkee ja salilla painot nousee mutta vaa'alla paino silti laskee maltillisesti.
      Voisko olla, että saat liian vähän kaloreita päivässä ja kroppa alkaa olla säästöliekillä? 1400 kcal on tosi vähän jos kuitenkin liikut säännöllisesti. Mulla pelkkä perusaineenvaihdunta vie jo yli 1400 kcal, eli vaikka makaisin koko päivän niin kroppa tarvii sen verran kaloreita toimiakseen kunnolla.
      Suosittelen näitä FitFarmin ohjelmia, niistä saa hyvän ruokavalion joka tukee treeniä ja omia tavoitteita! :)

      Poista
  2. Joo, näin radikaalisti vedin kalorit alas sen jälkeen kun paino ei kuukauteen liikkunut mihinkään suuntaan, nyt mennään taas alas noin 500-700g/viikossa, eli aika maltillisesti kuitenkin. Mulla keskikulutus on aika matala, kun liikun vaihtelevasti, enkä käy nyt salilla kasvattamassa lihasta. Haluan polttaa rasvaa ja pitää mahdollisimman kovaa kiinni lihaksesta. Meinaan sitä salilla käyntiä lykätä ens vuoden puolelle.

    VastaaPoista