lauantai 1. maaliskuuta 2014

Raaka vadelma-kinuskikakku (G, L)

Etsin hyviä raakakakku-reseptejä miehen synttäreitä ajatellen ja löysinkin ihanan kuuloisen kakkuohjeen johon kaikki ainekset löytyi sopivasti kotoa vadelmia lukuun ottamatta. Tämä oli toinen raakakakkuni ja täytyy sanoa, että raakakakkujen tekeminen on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa kuin perinteisten kakkujen. Valkoisia jauhoja ja sokereita nolla, makua ja terveellisiä ravintoaineita sitäkin enemmän! Voiko gluteeniton, maidoton, munaton

Rakastan kinuskia todella paljon ja olen luullut, ettei hyvää kinuskia voi saada kuin Valiolta. :) Väärässä olin! Tämän kakun kinuskitäytteen salaisuus on lucuma-jauhe, joka minulta on huvennut parissa viikossa ostamisesta, riitti onneksi tähän kakkuunkin.
Lucuma (Pouteria Lucuma) on Perusta lähtöisin oleva runsassatoinen puussa kasvava hedelmä, joka kuuluu herkullisuutensa vuoksi pitopöytään ja on paikoin perusruoka-aine.

Lucuman kuivahko kirkkaan oranssinkeltainen hedelmäliha muistuttaa keitettyä kananmunan keltuaista. Ohutkuorinen ja päärynämäinen lucuma on hedelmänä matalahappoinen ja vähäsokerinen hiilihydraattilähde. Inkojen kultana tunnettu lucuma täydentää ruokavaliota: erityisen runsaasti siinä on A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, B-vitamiineja, rautaa sekä kalsiumia ja fosforia.
Kuva


Lucuman aromaattinen ja makea maku avioituu erinomaisesti kinuskin ja suklaan kanssa ja siitä voi valmistaa myös vegaanille sopivaa jäätelöä. Lucuma-jauhetta voidaan käyttää monipuolisesti sekä leivonnassa, puuroissa että tuomaan makeaa, hedelmäisen kermaista makua erilaisiin jälkiruokiin. (Teksti Hyvinvoinnin tavaratalon sivuilta).
Mainoslinkki
Lucumaa voi tilata esimerkiksi Hyvinvoinnin tavaratalosta (>linkki<).
Sitten itse kakkuun. Ohje löytyi Jookosta-Kookosta -blogista.
RAAKA VADELMA-KINUSKIKAKKU
POHJA
4 dl raakakaakaopapuja tai -rouhetta (laitoin kaakaonibsejä)
1 dl agave-siirappia
1 dl lucuma-jauhetta
1 dl taateleita
1 dl kylmää vettä
1 rkl kookosöljyä sulana
1 tl tulsia tai muuta viherjauhetta (käytin ashwagandhaa)
vadelmia
Laita pohjan kaikki ainekset vadelmia lukuun ottamatta tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi massaksi ja levitä vuoan pohjalle. Peitä pohja kokonaan vadelmilla.
KINUSKI
2 dl lucuma-jauhetta
1 dl kylmää vettä
1 dl kookosöljyä sulana
1 dl agavesiirappia tai hunajaa
1 tl aitoa vaniljaa
Sekoita ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi ja kaada tasaisesti kinuski pohjan päälle. Laita vuoka hetkeksi pakastimeen.
VADELMARAIDAT
Voit tehdä kakkuun lisäksi vadelmaraitoja, itse jätin tämän enemmän vadelman puutteessa välistä ja hyvää oli ilmankin :) Vadelma tosin tuo kakkuun raikkautta, jota kakku ehdottomasti kaipaa.
4 dl vadelmia
0,5 dl auringonkukan siemeniä tai cashew-pähkinöitä
0,5 dl kylmää vettä
Aja tehosekoittimessa sileäksi kastikkeeksi ja kinuskikerroksen päälle raitoja. Laita kakku vielä pakastimeen tai jääkaappiin kunnes kakku on jähmettynyt. Kinuskista tulee kunnolla jähmeää kookosöljyn ansiosta.
Nauti! Tätä kakkua ei malta olla ottamatta lisää...
- Tiina -

3 kommenttia:

  1. Moi,
    Hyvän kuuloinen ohje kyllä. :) Olihan suomalaisia marjoja? :)
    Tykän Karitalta on ilmestynyt Raakaa ja makeaa-kirja.
    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin niitä mitä kaupasta löytyi :) Eli ei tainnut ollut suomalaisia...
      Pitäispä muuten hommata tuo kirja, kun oon näistä raakajälkkäreistä nyt niin innostunut :) Tosin on niitä ohjeita nettikin kyllä pullollaan, niillä pärjää ehkä hetken ;)

      Poista
  2. Nam, kiitos ohjeesta! Aivan jäätävän hyvää. Maistui hyvin jopa kaikkia "erikoisherkkuja" epäilevälle miesväelle!

    VastaaPoista