keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Junassa luettua laatujournalismia ja reissueväitä

Käväisin yön yli työreissulla Helsingissä. Kuinka kivaa olikaan käydä vanhassa "kotikaupungissa". Muutin 5 vuotta sitten pk-seudulta pois ja tosi harvoin käyn enää Helsingissä. Harmi kun junalla matkustaminen on niin kallista. Opiskelijahinnoilla voisi piipahtaa vähän useamminkin :) Tai siis jos olisi joskus aikaa. Mä olen koko alkuvuoden syönyt tosi terveellisesti mutta kuinkas kävikään heti kun lähti reissulle :D

Yritys oli kova tälläkin kertaa terveelliseen reissusyömiseen. Menomatkalle ostin mukaan Mehuizan kookos-banaani-ananassmoothien, jonka ainesosaluettelosta löytyy vain aitoja ainesosia ja vain 94 kcal / 100g. Lisäksi ostin Eat Natural patukan, jossa oli karpaloita, macadamia-pähkinöitä ja tummaa suklaata. Tykkään tosi paljon näistä Eat Natural -patukoista, ne kaikki on gluteenittomiakin.Menomatkalla luin huvittuneena Iltasanomien (tai -lehden) kirjoittamaa juttua muistisairauksien estämisestä oikealla ravinnolla. Jutussa oli sinänsä pointtinsa, olen kyllä täysin sitä mieltä, että oikeanlaisella ruokavaliolla voi ennaltaehkäistä monia vakavia sairauksia. Mutta mitäs mieltä olette kirjoituksesta, että JO noin 40-50 -vuotiaana pitäisi alkaa kiinnittää huomiota siihen mitä syö. Siis jo 40-vuotiaana. Tarkoittako tämä, että elämänsä ensimmäiset 40 vuotta voi syödä mitä tahansa paskaa ja sen jälkeen muuttaa ruokavalionsa terveelliseksi niin välttyy sairauksilta? Tässä toki viitataan nimenomaan myöhäisiän dementiaan, mutta ehkäpä niiltä muiltakin sairauksilta voisi välttyä syömällä oikein koko elämänsä.Toinen huvittava lause löytyy alla olevasta kuvasta: "Aika harva pystyy syömään pelkästään terveellisesti, mutta tilanne on hyvä, jos pääpaino on terveelliseksi luokitellussa ravinnossa". Tässä kiinnostaa kaksi asiaa: miksi aika harva pystyy syömään terveellisesti? Koska ei tiedä mitä on terveellinen syöminen? Ei jaksa laittaa ruokaa? Ei ole aikaa? Ei tykkää kasviksista? Ei ole varaa ostaa terveellistä ruokaa? Laiskuudesta? Välinpitämättömyydestä? Vai mistä ihmeen syystä? En ymmärrä. Miksi pitää ajatella, että terveellinen syöminen on jotenkin ihmeellistä? Ei se ole sen vaivalloisempaa kuin muukaan ruoanlaitto. Okei, roiskeläpän työntäminen mikroon on ehkä helpompaa kuin kasvisten pilkkominen, mutta miksi ihmiset haluavat työntää sisuksiinsa roskaa oman terveytensä kustannuksella? Onko helpompaa olla sairas kuin terve? Ehkäpä elämässä pääsee kokonaisuutena helpommalla kun vaan jaksaa pilkkoa ne kasviksensa.
Toinen mikä teksissä herätti hilpeyttä. "Tilanne on hyvä, jos pääpaino on terveelliseksi luokitellussa ravinnossa". :D Ai niinkö? :D Olipa ylläri. Toivottavasti tämä ei tullut kenellekään oikeasti uutena tietona, että terveellinen syöminen edistää terveyttä ja huono syöminen edistää sairautta.

Jotta ei mene taas liikaa paasaamiseksi, niin paljastetaan lopulta ne mun matkaherkkuni... Ehkä yllä olevan kuvan teksti tarkoitti lopulta sitä mitä nyt aion sanoa: Syökää terveellisesti, mutta ei se terveys pilalle mene muutamasta suklaakonvehdista. Kunhan kokonaisuus on kunnossa! Se on minun sanomani.Odotan jo innolla, että pääsen tekemään iltapalaksi raikkaan ja terveellisen vihersmoothien :) Maitosuklaa saa taas jäädä. Huomenna teenkin jälleen raakakakun viikonlopun vieraita ajatellen. Saa taas herkutella ihanalla, herkullisella ja terveellisellä kakulla! :) Parempaa kuin mariannemaitosuklaa, vaikka sekin oli pitkästä aikaa ihan superhyvää ;)

- Tiina -

2 kommenttia:

 1. Joskus nuo tutkimustulokset kuullostaa hassulle:) Tyyliin: on tutkittu, että kun liikut, kuntosi paranee!
  Mä oon tehny yhden ohjelman ja sain vielä kaksi oikeeta "asiakasta" jolle teen ne kaksi muuta ohjelmaa. Vitsi kuinka kivaa on miettiä asiakkaan näkökulmasta asiaa! t.Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain! :) Tutkimusavustukset menee ehkä hieman hukkaan just tollaisilla maata mullistavilla tuloksilla :D
   Mäkin tein 2-jakoisen ohjelman mun kaverille, jota lähden ensi viikolla ohjaamaan :) Ou nou! Käyn vielä itse testaamassa sitä tänään ja huomenna. Vielä pari ohjelmaa pitäisi tehdä :) On kyllä niin kivaa!
   p.s. Bongasin sut lehdestä ;)

   Poista