tiistai 4. maaliskuuta 2014

Trainer4Youn Kuntosalivalmentajan koulutuksesta

Viikonloppuna olin Trainer4Youn Kuntosalivalmentajan koulutuksessa. Koulutus oli tosi antoisa ja mielenkiintoinen. Kuten marraskuun Hyvinvointivalmentajan koulutuksessa, niin tässäkin oli aika paljon entuudestaan tuttua asiaa, mutta kuitenkin myös paljon uutta tietoa kuntosalitreenauksesta ja siihen liittyvästä teoriasta. Meitä oli koulutuksessa 21, joista 1 mies ja loput naisia, keski-ikä kolmenkympin tienoilla, haarukka kuitenkin n. 20 - 55 v. Osalla oli paljonkin kuntosalikokemusta, osa työskenteli jo liikunnan parissa tai fysioterapeutteina mutta mukana oli myös sellaisia, joilla ei ollut kuntosaliharjoittelusta juurikaan mitään kokemusta ja kaipasivat vaan tietoa omaan kuntoiluunsa. Tosin minä ottaisin siinä vaiheessa mielummin oman PT:n kuin maksaisin tästä koulutuksesta :)

Kuva Pinterest

Kun on kauan käynyt salilla (vaikka se onkin pääasiassa ollut päämäärätöntä puuhastelua) ja lukenut paljon kuntoiluun liittyviä lehtiä, niin aika paljon asioita on jäänyt jo mieleen. Viikonlopun koulutus sai kuitenkin asiat jäsentymään mielessä. Yksittäiset tiedot loksahtivat kohdalleen ja saivat perustelut taakseen.

Kävimme läpi voiman eri muotoja, miten treenata kohti erilaisia tavoitteita, miten koostaa kuntosaliohjelma eri tasoisille ja tavoitteellisille henkilöille. Kävimme läpi ihmisen anatomiaa ja eri lihasryhmien treeniliikkeitä teoriassa ja käytännössä. Onneksi vielä tähän kuntosalivalmentajan koulutukseen ei tarvitse muistaa lihasryhmien latinankielisiä nimiä. Se tulee vasta Personal Trainer-putkessa pidemmässä vaiheessa, jos siihen lähtee mukaan. Itse en vielä ehtisi sitoutua siihen putkeen, joten omat opintoni tällä kertaa jäävät tähän. Vielä ainakaan ei ole siis aika alkaa pänttäämään niitä latinankielisiä Musculuksia :)

Harjoittelimme käytännössä jo vähän ohjaamista, pareittain kävimme kirjasta liikkeitä läpi ja ohjasimme toisillemme. Testasimme myös käytännössä myös kuntosaliharjoittelun tehokeinoja, kuten pakkotoistoja, pudotussarjoja, negatiivisia toistoja ja etukäteisväsytystä. Itse aion ainakin jatkossa käyttää hyödykseni noita pudotussarjoja. Aloittelijalle tehokeinojen käyttö ei ole tarpeellista, mutta viimeistään siinä vaiheessa kun kehitys alkaa hidastua kannattaa lihaksia ärsyttää tehokeinoilla. Niitä ei kuitenkaan kannata käyttää jatkuvasti eikä ohjelman kaikkien liikkeiden kohdalla vaan valikoidusti tietyissä liikkeissä.

Harjoittelimme myös kuntosaliohjelmien tekemistä ryhmissä. Ryhmissä syntyi hyvää keskustelua ohjelman koostamisesta. Itse kuvittelee omaavansa parhaan tavan ajatella treeniohjelmien tekemistä ja toisilla voi olla aivan erilaisia näkemyksiä. Hyvä kuulla muiden perusteluja ja saada keskustelua aikaan erilaisista treenitavoista. Myös kouluttajilta Samulilta ja Maijalta saadut kommentit kuhunkin ohjelmaan oli tärkeitä.

Harjoittelimme myös toiminnallista treenaamista. Lähinnä kokeilimme erilaisia toiminnallisia liikkeitä kiertoharjoitteluna, joissa käytettiin apuna kahvakuulia, keppejä, jumppapalloa, bosupalloa. Kuvittelin vaan, että ensin harjoitellaan kierros ja sitten vedetään kunnon treeni, mutta ei. Se jäi siihen liikkeiden kokeiluun. Harjoittelimme myös crossfitin painonnostotekniikoita, maastavetoa, rinnalletyöntöä ja tempausta. Kun meitä oli iso porukka, niin treenasimme bodypump-tangoilla, mutta saipa siinäkin tekniikkaa hyvin käytyä läpi.

Kunnon omia treenejä ei viikonlopun aikana päästy tekemään, joten päälle jäi vain kauhea hinku päästä itse salille treenaamaan! Onneksi eilen maanantaina ehdinkin salille tekemään selkä-jalkatreenin.

Kuntosalivalmentajan koulutuksen kakkoslähijakso on maaliskuun lopussa ja siihen mennessä pitäisi tehdä alla olevat etätehtävät. Pitää tehdä saliohjelmia, kokeilla treenata ne läpi ja ohjatakin jollekin. Onneksi mulla on yksi uhri jo tiedossa, ketä aion piiskata ;) No ei vaiskaan, ei piiskaaminen ole (vielä ainakaan) mun juttu. Tärkeintä olisi saada motivoitua toinen käymään salilla, suunnitella hyvä tavoitteita tukeva treeniohjelma ja ohjata salilla tekemään liikkeet oikein ja löytämään sopivat painot ja tukea henkisesti sitä treenaamista. En tiedä millainen valmentaja/ohjaajapersoona minulle tulee olemaan, mutta ehkä se selviää vielä joskus :)
 

Etätehtävät, kääks!
Pitäisikin pian tehdä nuo ohjelmat pois alta. Tekee mieli jo alkaa treenaamaan uusilla opeilla ja uudella ohjelmalla! Nyt kun alkaa taas olla aikaakin treenailla, tai ei vielä, mutta ensi viikolla ehkä vihdoin alkaa elämä voittaa :)

- Tiina -

4 kommenttia:

 1. Mullaki oli vloppuna kuntosalivalmentaja-koulutuksen toinen lähijakso lisenssikokeineen. Kääk! Onneksi se on nyt ohi! Ja läpi meni! :D Nyt täytyy vielä kertailla asioita teoriakokeeseen.
  Kirjoitin tuosta viime viikonlopusta vähän blogiini, jos haluat käydä lukaisemassa :)
  Tsemppiä opintoihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kiva kuulla, että lisenssikokeesi meni läpi! Onneksi olkoon tuoreelle kuntosalivalmentajalle! :) Käynpä lukaisemassa sun blogista viime viikonlopun kuulumisista, niin tietää kans mihin varautua! ;) Tsemppiä sulle kans teoriakokeeseen! :)

   Poista
 2. Minäkin kävin katsomassa vinkit;-) t. Toinen opiskelija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva säkin löysit mun blogiin :) Kyllä meillä vaan on kolmeen viikkoon paljon tekemistä tuon etätehtävän kanssa... Kolme ohjelmaa pitäis rakentaa ja ehtiä treenata ja ne kiinnityskohdat ja kaikki. Huhhuh! Ei tässä ihan helpolla pääse... Nähdään taas pian :)

   Poista