keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Kuntosaliharjoittelun erilaisista tavoitteista

Kuntosalivalmentajan koulutuksessa tärkein oppini oli itsestään selvältä kuulostava asia: Eri tavoitteita varten pitää treenata eri tavalla. Hyvin loogista. Tiesin tämän toki entuudestaankin, että näin tietenkin on, mutta kokonaisuus selkiytyi päähäni koulutuksen aikana.

Kuntosaliharjoittelu ja lihaskuntoharjoittelu ylipäänstä on todella monipuolinen liikuntamuoto. Se saa aikaan toiminnallisia, rakenteellisia ja terveydellisiä muutoksia.

Kuva


1. Toiminnallisiin tavoitteisiin kuuluu suorituskyvyn parantaminen, voiman hankinta, lihaskestävyys, nopeusvoima, koordinaatio ja tasapaino

Kuva


2. Rakenteellisiin tavoitteisiin kuuluu mm. kehonmuokkaus, lihasmassan hankinta, kiinteytyminen ja painonhallinta

Kuva


3. Terveydellisiin tavoitteisiin kuuluu terveyskunnon parantaminen, niska-hartiaseudun kuntoutus, selän kuntouttava harjoittelu, stressin purku ja hallinta, aineenvaihdunnan edistäminen, lihastasapainon parantaminen ja ylläpito, monien sairauksien hoidossa. Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä terveydellisenä vaikutuksena mainittakoon kuntosaliharjoittelun henkinen puoli: se parantaa itsetuntoa ja aikaansaa parempaa minäkuvaa.

Kuva


Tietyllä harjoittelutavalla kehittyy enemmän tietyssä tavoitteessaan, mutta lihaskuntoharjoittelu parantaa aina kaikkia näitä kolmea tavoitetasoja. Terveydelliset vaikutukset on nopeinta saavuttaa. Ei voi olla saavuttamatta terveydellisiä vaikutuksia millä tahansa lihaskuntoharjoittelulla, se edistää terveyttä aina.

On myös hyvä tiedostaa, että kuntosaliharjoittelu ei automaattisesti saa aikaan isoja muskeleita (niitä joita liian monet naiset pelkää saavansa salilla!). Isojen muskeleiden toivossa täytyy treetata todella tavoitteellisesti, progressiivisesti ja tietynlaisella harjoittelumetodilla. Isojen lihasten saavuttaminen vaatii myös tietynlaisen ravinnon. Ei niitä isoja lihaksia vahingossa tule! :D

Kiinteytyjälle lihaskuntoharjoittelu on paras keino muuttaa kehonkoostumusta. Kiinteytyminenhän on käytännössä rasvaprosentin pienentämistä - rasva muutetaan lihakseksi. Painon saa pelkällä aerobisellakin treenillä alas, mutta silloin on vaarana myös menettää lihaksensa - joka taas lopulta heikentää toimintakykyä.

Omat tavoitteeni

Itse olen kovasti pohtinut omia tavoitteitani, sillä olen uudistamassa omaa kuntosaliohjelmaani. Haluanko kehonmuokkausta, lisää lihasmassaa kiinteytymistä, rasvaprosentin alenemista, erottuvia lihaksia, piukemman pepun, litteämmän vatsan jne. Onko rakenteelliset muutokset tosiaan tärkeää kun on kuitenkin jo melko ok:ssa kunnossa? Ainahan sitä voisi paremmalta näyttää, mutta haluanko ensisijaisesti edistää näitä tavoitteita? Olen pikkuhiljaa päätymässä siihen, että tärkeintä minulle on suorituskyvyn parantaminen, lihaskestävyys, ryhti, tasapaino, hyvinvointi, stressin purkaminen. Minulle, joka rakastan kehittyviä hauislihaksiani :D :D Lihaskestävyys on koko elämässä tärkeämmässä roolissa kuin litteä vatsa. Jos minulla on kestävä vartalo pystyn suoriutumaan elämässä monista asioista paremmin. Litteä vatsa näyttää hyvältä vain peilissä. Yritän siis unohtaa tärkeimpänä tavoitteena hyvännäköisten lihasten hankkimisen ja keskittää ajatukseni tärkeämpiin. Loppujen lopuksi se, kuinka jaksan suoriutua elämästä arjen keskellä on tärkeämpää kuin miltä näytän peilissä alasti. (Voi olla, että huomenna olen taas sitä mieltä, että litteä vatsa on ainut tie onneen ;) )



Tekstissä käytin lähteenä Riku Aallon ja Lasse Seppäsen kirjaa "Tuloksia kuntosaliharjoittelulla".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti