maanantai 11. marraskuuta 2013

Terveyttä edistäviä mausteita, osa 1: Kurkuma, Korianteri ja Juustokumina

Ajattelin kertoa teille tarkemmin uusista ystävistäni. Nimittäin terveyttä edistävistä mausteista, kurkumasta, korianterista, juustokuminasta, fenkolista, rosmariinista, salviasta, kanelista, inkivääristä, nokkosesta ja chilistä. Nykyään pyrin käyttämään mausteita monipuolisesti ja näitä mausteita olen lisännyt syksyn aikana ruokavaliooni ja käytänkin osaa niistä joka päivä. Ne eivät vain tuo hyvää makua muuten tylsältä maistuvaan ruokaan, vaan tosiaankin vaikuttavat terveyteen.

Koska näitä maukkaita mausteita on niin paljon, niin ajattelin pätkiä kertomukseni osiin. Kerron ensin lisää kurkumasta, korianterista ja juustokuminasta.
 
Kurkuma
 
Kurkuma valittiin vuoden 2010 rohdoskasvikseksi, eikä suotta. Kurkumalla on pitkät perinteet aasialaisessa ruoka- ja rohdoskulttuurissa. Intia on suurin Kurkuman tuottajamaa. Kurkuma kuuluu inkivääriheimoon ja sen tieteellinen nimi on Curcuma longa.
Kurkuman terveysvaikutukset:

- Vahva antioksidantti
- Puhdistaa kehoa
- Parantaa ruoansulatusta
- Vähentää kaasun muodostusta suolistossa
- Laskee kuumetta
- Voi alentaa veren kolesterolitasoa ja estää hyytymien muodostumista
- Hoitaa maksaa
- Hillitsee tulehduksia ja kipua
   > Kansanlääkinnässä käytetäänkin hoitmaan tulehdussairauksia, kuten reumatismia, niveltulehduksia, ihottumaa, astmaa sekä psoriaasia
- Kurkuman on havaittu myös laukaisevan syöpäsoluissa solukuolemaa (luonnollista apoptoosia) joka on terveen elimistön keino päästä eroon vaarallisista syöpäsoluista
 
Rohdoskäyttöön sopiva annosmäärä päivässä on 1,5-3 g. Raskaana oleville ja imettäville ei suositella kurkuman käyttöä rohdostarkoituksessa.


Kurkumaa kahdessa eri muodossa.
Lähde
 
Korianteri
 
Korianterin juuret ovat Pohjois-Afrikassa ja Intiassa. Tieteellinen nimi on Coriandrum sativum. Korianteri muistuttaa persiljaa. Korianterin hedelmät/siemenet on se osa kasvista, joka käytetään mausteena. Lehtiäkin voi syödä, mutta niissä on saippuamainen maku, ja jää useimmilta syömättä!
 
Korianterin terveysvaikutukset:
- Sisältää antioksidantteja
- Estää bakteerikasvua
- Sisältää paljon C-vitamiinia
- Auttaa ahdistuneisuuteen ja unettomuuteen
- Stimuloi ruokahalua
- Auttaa ruoansulatukseen ja rauhoittaa vatsaa (suositellaan jopa ripuliin!)
- Lievittää ilmavaivoja
- Poistaa raskasmetalleja ja myrkkyjä kehosta
- Alentaa veren kolesterolitasoja
- Arvellaan alentavan myös sieni-infektioita
 
Korianterin käyttöä rohdostarkoituksessa raskauden ja imetyksen aikana ei suositella. Maustekäyttö pieninä annoksina on  kuitenkin sallittu.
 


Korianterin siemeniä.
Lähde
Juustokumina
 
Juustokumina eli jeera onkin uusin tuttavuuteni. Ei sillä, etteikö maku olisi entuudestaan tuttu, mutta itse en ole aiemmin käyttänyt juustokuminaa säännöllisesti ruoanlaitossa. Ostin luomujuustokuminaa viikonloppuna ja rakastuin! Juustokumina ei muuten nimestään huolimatta sisällä juustoa! :) Kumina on olennainen osa curry-mausteseosta ja se onkin tuttu intialaisesta, meksikolaisesta sekä Lähi-idän ruokavaliosta. Kuminan tieteellinen nimi on Cuminum cyminum.
 
Juustokuminan terveysvaikutukset:
 
- Raudan lähde
- Stimuloi haiman entsyymejä > parantaa ruoansulatusta
- Puhdistaa kehoa vapaista radikaaleista
- Antikarsinogeeninen vaikutus > estää syöpää (vatsa- ja maksa)
- Antiseptiset aineet auttaa taistelemaan flunssaa vastaan
- Buustaa immuunisysteemiä
- Parantaa muistia
- Sisältää paljon E-vitamiinia ja edistää ihon terveyttä
- Hyvä ravintokuidun lähde > puhdistaa kehoa ja poistaa myrkkyjä
- Alentaa stressiä ja auttaa unettomuuteen
- Sisältää myös kalsiumia
- Autta hengitystieongelmiin, kuten astmaan ja keuhkoputkentulehdukseem
 

Jauhettua juustokuminaa.
Lähde
 
 
Yhteistä näille mausteille on, että ne ovat keltaisia, lämpimiä ja itämaisia mausteita. Niillä on aika samanlaisia terveysvaikutuksia. Minä olen lisännyt niitä ruokavaliooni lähinnä vatsaongelmieni vuoksi. Josko näistä ihanista lämmittävistä rohdoskasveista saisin apua? Ainakin ruokani maistuu nykyään hyvältä! :)

 
- Tiina -
 
 
 
 
Lähdeluettelo:
 

1 kommentti:

  1. älä vaan itse usko terveyttä lisääviin maustekirjoitukseesi.
    esim. korianteri lisää ruokahalua, käytettiin vanhainkodissajo -60 luvulla
    juustokumina lisää ihon, kasvojen ahavoitumista, ei siin naisille.

    VastaaPoista