keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Terveellisiä ruokaostoksia ja ruoanlaittopuuhia

Tällä viikolla meillä oli niin terveelliset ruokaostokset, että alkoi melkein itteäkin jo häiritseen :D Ja sääliksi käy miestäni, kun "joutuu" elämään mun kokkailuilla. No ei vaiskaan, ihan mielellään hän syö mun terveellisiä pöperöitä :) Kaiken syö mitä kokkaan, se on pääasia!

Kaupasta tarttui mukaan banaania, omenoita, ananasta, Bonaa (luumua ja ruusunmarjaa), hapankaalia (don't ask why!), rucolaa, kesäkurpitsaa, purjoa, salaattia, kurkkua, selleriä, kaurahiutaleita, soijamaitoa, kaurajogurttia, soijajogurttia, kvinoaa, kikherneitä ja punaisia linssejä. Kotoa löytyi jo mm. tomaattimurskaa (jota ilman en voisi elää!), kananmunia, porkkanaa, sipulia, valkosipulia, soijarouhetta, tofua, parsakaalta, marjoja, seitiä, superfoodeja ym... Kyllähän näillä taas hetken elää!


Mä olen vähän kriiseillyt proteiineista kun päätin aloittaa kehoa puhdistavan detoxin. En tiedä menenkö sen kanssa kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, mutta joka tapauksessa vältän valmistuotteita, lisäaineita, gluteenia (kuten aina!), lihaa, maitoa ja muuta ylimääräistä. Detox-ruokavalion vältettävistä ja sallituista ruoka-aineista kirjoitin tässä kirjoituksessa.

Eilen tosiaan kauppareissulla tutkin vähän tarkemmin näitä proteiinin lähteitä. Soijarouheessahan on 50 % proteiinia, eli se on erittäin hyvä proteiinin lähde. Myös kvinoassa on  proteiinia 13g/100g, punaisissa linsseissä 26 g/100g ja kikherneissä 21g/ 100g. Kvinoaa olen käyttänyt vähän ennenkin (vaikka en vieläkään ymmärrä miten kvinoan pystyy huuhtelemaan, nehän valuu siivilästä läpi!?! Vinkkejä, kiitos!?). Linssejä ja kikherneitäkin olen syönyt, mutta itse en ole laittanut niitä koskaan... Pitäisi vissiin opetella :D


Kävin muuten eilen taas syömässä lounasta Raawkassa. Katsokaa nyt, kuinka herkulliselta tuo annos näyttää! Oli taas niin ihania makuja, ja bataattiranskalaisia <3 Raawkassa on tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin buffet, josta maksetaan painon mukaan. Tämä valtava annos maksoi 10,60 €. Ei paha!



Illalla kokkailin avocadokastiketta seitin päälle. Laitoin 2 avocadoa, pienen sipulin hienonnettuna, 2 valkosipulin kynttä  pala chiliä, tomaattia. Silppusin ensin sipulit ja chilin Tupperwaren sipulisilppurilla ja heitin avocadon ja tomaatinkin sinne vielä. Toimi! Lopuksi ne kulhoon ja siellä vielä sekaan (soija)jogurttia, suolaa, pippuria ja sitruunamehua. Hyvää tuli! Mietin vasta seitin uuniin  laitettuani, että toimiiko avocado lämmitettynä, mutta toimihan se. Hyvää tuli!


Söin seitin kvinoan, parsakaalin, rucolan, kurkun ja tomaatin kera. Annos oli aika toimiva, tykkään! Hyvää, kevyttä ja terveellistä!


Illalla kokkailin Ainon ohjeen mukaan helppoa ja terveellistä hedelmäherkkua. Ohje Ainon blogissa tämän linkin takaa. En raskinut laittaa smoothieta varten hankittuja banaaneja tähän, joten paistoin pelkkiä omenia. Tässä siis paistetaan omenapaloja kookosöljyssä ja sitten lisätään lopussa agavesiirappia ja kanelia. Sitten herkutellaan jogurtin kera. NAMI!!! Tätä lisää!


Tänään olikin vuorossa pitkästä aikaa lasagnen aika. Tein bolognesekastikkeen soijarouheesta, näyttää ihan tavalliselta jauhelihakastikkeelta, eikös totta?

Helppo soijabolognese:
2 dl soijarouhetta
1,5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 prk tomaattimurskaa
Selleriä (pakko sitäkin on johonkin käyttää kun tuli ostettua!)
Sipulia
Valkosipulia
Chiliä
Suolaa
Pippuria
Paprikamaustetta
Basilikaa 
Nokkosta


Soijabolognesen lisäksi pilkoin kasviksia. Munakoisoa ja kesäkurpitsaa lasagnelevyiksi sekä purjoa ja ruohosipulia.


Ladoin bolognesen ja kasvislevyt vuokaan kerroksittain ja viimeisen kerroksen väliin vielä purjot. 


Siihen päälle vielä viimeinen kerros kesäkurpitsaa. Mietin, että mitä laitan päälle, kun en käytä maitotuotteita eli juusto ei ollut vaihtoehto. Kurkkasin jääkaappiin ja sieltä löytyi eilisen avocadokastikkeen jämät. Jatkoin kastiketta vielä soijamaidolla, kaurajogurtilla sekä parilla kananmunalla. Lisäksi lisäsin ruohosipulia ja maustoin vielä korianterilla ja juustokuminalla. Vähän jännitti, että mitä mun ruoasta oikein tulee, kun tuli taas niin mystisiä  juttuja kokeiltua...



Mutta hyväähän siitä tuli! :) Itseasiassa erittäin hyvää! 



Onneksi huomenna saa taas syödä ;)

- Tiina -

6 kommenttia:

  1. Ei mitään turhia ruokaostoksia, nam! :)

    lifetastesgood-nanne.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Hyvä, että joku ainakin tykkää :) Mä en ole vielä onnistunut muistaa syödä tuota ostamaani, ehkä siihenkin oppii vielä :)

      Poista
  3. Jess, mitä ohjeita :D Tuota qvinoaa täytynee itekin kokeilla, ja muutenkin tsekkailla sun gluteenittomia juttuja kun päätin nyt testaa toimiiko gluteeniton tuohon mun ihooni...
    Onnistuisko qvinoan huuhtelemaan suodatinpaperin avulla? Tai sit jos on sideharsoa niin se siivilän suojaks (pitäskin ostaa sideharsoja, aina välillä ois tarve :D )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suodatinpaperin avulla varmaan vois onnistua, pitäis tosiaan hommata niitä jos/kun yritän nyt tuota kvinoaa syödä useammin. Tosin en mä siihen kuole, vaikka en huuhtelisi ollenkaan :D
      Testaapa ihmeessä gluteenitonta! Monella voi tosiaan monikin asia helpottaa gluteenittoman myötä.

      Poista