keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Detox ruokavaliolla vuoteen 2014

Ajatus detoxista eli elimistön puhdistuskuurista heräsi Karibian risteilyllä. Siellä osallistuimme kuuntelemaan seminaaria detoxista. Tai oikeastaan aihe oli "How to increase your metabolism", eli miten kiihdyttää aineenvaihduntaa detoxilla. Koko homman tarkoituksena oli myydä kuulijoille detox-tuotteita, joista toinen nautittaisiin kapseleina ja toinen kylpynä (tai jalkakylpynä) kolmen kuukauden ajan. Ja voitte kuvitella, että näiden tuotteiden hinnat olivat suolaiset! :D Kolme kuukautta oli minimiaika, joka olisi meille "riittänyt" koska elämme ja syömme muutenkin niin terveellisesti. Meille molemmat paketit olisivat maksaneet sellaiset 500 dollaria per tyyppi kolmen kuukauden ajalta :D No thanks! Mua muutenkin häiritsi tässä myyntitilaisuudessa, että aluksi puhuttiin vain niistä kapseleista eikä ruokavaliomuutoksesta lainkaan. Kun tästä kysyin, niin sitten tietenkin sanottiin, että se kapseleiden toimimisen edellytyksenä on myös noudattaa puhdistavaa ruokavaliota. Ihanko totta?!? :D

Kuva


Seminaarissa tosiaan kerrottiin, että laihduttaminen koostuu kolmesta asiasta: 15 % liikunnasta, 35 % ruokavaliosta ja 50 % detoxista. Itse en ollut koskaan ajatellut detoxin vaikuttavan suoraan painonhallintaan ja epäilen kyllä vahvasti näitä prosenttiosuuksia. Edelleen kun heillä oli tarkoituksena myydä niitä tuotteita... Detoxin vaikutusta perusteltiin sillä, että syömämme ruoka ja juoma, tupakka, alkoholi, ympäristömyrkyt, käyttämämme kemikaalit ym. siirtyvät verenkierron mukana rasvasolujenkin ympärille. Nuo myrkyt estävät rasvasoluja pienenemästä. Tarkemmin en muista mitä selostivat, piirsivät hienon kuvan ja selittivät ties mitä. Osa jutuista meni yli hilseen, kun en osannut kaikkia termejä englanniksi aiheeseen liittyen :)

Olin kiinnostunut kuitenkin kuuntelemaan myös sen seminaarin päätteeksi varattavan henkilökohtaisen myyntipuheen, jonka yhteydessä otettiin myös kehonkoostumusmittaus. Sen mukaan mun rasvaprosentti oli muuten 19,2 % :) Eli alempi kuin ennen joulua ottamani mittaus. Aika hyvin kun oli jo viikko Amerikan matkaa takana :)

Noh, anyway. Se mittaus kertoi, että mun kehon vesimäärä oli 57 % ja ihanteellinen osuus olisi 60 %. Tähän nestetasapainon korjaamiseen tarvitsisin heidän mukaansa detoxia. Mä tosin koin sen niin, että runsaasta juomisesta huolimatta neste ei kerry kehoon, koska syön liian vähän suolaa. Siispä yritän nyt kiinnittää huomiota laadukkaan suolan syömiseen ja jätän kalliit detox-tuotteet ostamatta.

Myyntipuheen päätteeksi saatiin onneksi ilmaiseksi yli 5-sivuinen luettelo detoxia edistävistä ruoka-aineista. Se perustuu ruokien happamuuteen / emäksisyyteen. Happamia ruokia pitäisi välttää ja emäksisiä ruokia pitäisi syödä. Tästä kirjoituksesta tulisi aivan liian pitkä, jos lähtisin sitä tässä tarkemmin purkamaan, ehkä joskus myöhemmin vielä! :) Mutta tuo lista on nyt tosi hyvänä apuna mulle kun yritän siis ruokavalion avulla vetää mahdollimman hyvää detoxia.

Kuva


Mulla on myös vanha detox-ohje, 4/2010 Fit-lehdestä. Tuota olen aina välillä lueskellut ja yrittänyt noudattaa (ja muistanut ehkä päivän tai kaksi kerrallaan). Nyt kaivoin sen taas eteen ja jaan teille, mihin tällainen ruokavaliolla tehtävä puhdistuskuuri perustuu. Detox ei siis tarkoita mitään pussikitukuuria, vaan syömistä mahdollisimman luonnonmukaisesti ja välttämällä kaikkea kehon myrkyllisyyttä lisääviä ruoka- ja nautintoaineita. Nämä alla olevat vältä - ja suosi -kohdat ovat siis suoraan Fit-lehdestä.

Miten edistää kehon puhdistautumista?

VÄLTÄ
- Alkoholia, nikotiinia, kofeiinia ja muita nautintoaineita
- Hiilihapotettuja juomia
- Valmiita kastikkeita, myös ketsuppia ja sinappia
- Sokeria ja keinotekoisia makeutusaineita
- Lisäaineita ja pitkälle jalostettuja elintarvikkeita
- Punaista lihaa. Vähennä detoxin ajaksi myös muita eläinproteiineja. Lisää merilevien ja kasviproteiinilähteiden käyttöä
- Suuria määriä maitotuotteita
- Paistettuja ruokia
- Juomista ruoan kanssa - sen sijaan pureskele ruokasi hyvin ja ruoansulatuskin toimii paremmin. Muistathan kuitenkin muuten juoda paljon vettä!

SUOSI
- Vihanneksia, erityisesti tummanvihreitä, kukka-, parsa- ja ruusukaaleja, hapankaalia, retiisiä, endiiveja sekä karvaita salaatteja, kuten rucolaa. Porkkanaa ja punajuurta
- Greippiä, limettiä ja sitruunaa kohtuullisesti
- Merilevää
- Täysjyväriisiä, kvinoaa, tattaria ja amaranttia sekä gluteenittomia ja vehnättömiä viljatuotteita
- Tuoreita ja kuivattuja mausteyrttejä
- Itsepuristettuja vihannesmehuja ja smoothieita. Hedelmien ja vihannesten sekoittaminen samaan mehuun rasittaa ruoansulatuskanavaa ja aiheuttaa ilmavaivoja. Hedelmien kanssa kannattaa siis sekoittaa vain varsiselleriä, salaattivihanneksia ja yrttejä.
- Juo paljon vettä
- Yrtti- ja vihreää teetä, aloe vera- ja vehnänorasmehua, viherjauheita sekä soija-, riisi- ja kauramaitotuotteita. Tarkista, ettei tuotteessa ole lisättyä sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita!
- Hyvälaatuisia rasvoja, kuten kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä, pellavansiemenöljyä ja oliiviöljyä
- Soijatuotteita ja tofua luomuna. Varmista, ettei tuotteita ole valmistettu geenimanipuloidusta soijasta!
- Maustamatonta luonnonjogurttia, jossa on luonnollisessa muodossa hyviä maitohappobakteereita.
- Makeutukseen yacon- tai agavesiirappia, luomuhunajaa
- Hyvälaatuista, helposti sulavaa proteiinia, kuten kanaa, kalkkunaa ja kalaa, erityisesti rasvaisia kaloja, kuten lohta, sardiineja ja makrillia
- Vuohenmaitojuustoa ja vuohenmaitoa
- Linssejä, papuja ja kikherneitä


Kuva

Kuvia googletellessani löysin hyvän sivuston, johon aion itse tutustua myöhemmin paremmin, linkki tässä. Tuo linkki menee suoraan artikkellin "20 foods that detox your body & mind", mutta tuolta löytyy myös paljon muita kirjoituksia. Lisäksi kaikki tässä kirjoituksessa olevat kuvat on napattu detox-sivustoilta, ja noissa "Kuva" -kohdissa on linkit näihin lähteisiin. Jos siis aihe kiinnostaa enemmän, niin näistä löytyy paljon mielenkiintoista lisälukemista!

Itse aion vetää detoxini ohjeiden lisäksi välttämällä kokonaan lihaa ja maitotuotteita jonkun aikaa. Tosin viikonloppuna menemme taas Ouluun anopille, ja silloin ei ruokavaliot päde :) Nyt olen pari päivää opetellut ja orientoitunut puhdistuskuurin aloittamiseen, joten ensi viikosta alkaen ainakin pari viikkoa kerralla pyrin noudattamaan tällaista ruokavaliota. Nyt olen tosiaan jo pari päivää ollut ilman lihaa ja maitotuotteita, syönyt paljon kasviksia, marjoja, hedelmiä ja smoothieita. Proteiinina olen syönyt tofua ja soijarouhetta ja välipalana olen syönyt soijajogurttia ja marjoja.

Mitään uuden vuoden lupausta en tästä kuitenkaan tee, sillä tällä hetkellä en halua orjallisesti noudattaa mitään ruokavaliota. Haluan kuitenkin nyt syödä mahdollisimman puhtaasti,  kokeilla myös sitä maitotuotteiden välttämistä miten vatsa siihen reagoi. Muutenkin haen tällä kevyttä ja hyvää oloa. Toivon myös terveyden edistämistä rankan työ- ja opiskelurupeaman keskelle. Tällaisella ruokavaliolla jos millä pitäisi jaksaa pimeänkin talven keskellä.

Yritin muuten miettiä uuden vuoden lupauksia. Yksi ainut minkä keksin, on että pesen tehosekoittimen aina käytön jälkeen enkä jätä sitä miehelle tiskattavaksi ;) Tehis on nyt taas niin kovassa käytössä, että se pitää aina olla puhtaana! 

Muuta en lupaa, sillä se on aika turhaa. Tärkeintä on elää aina terveellisesti, syödä hyvin ja kuntoilla paljon sillä se edistää terveyttä aina ja se on tavoiteltava olotila ympäri vuoden eikä vain uuden vuoden lupauksia pakon edessä tehtäessä.

Näillä eväillä siis kohti tätä vuotta!

- Tiina -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti