torstai 2. tammikuuta 2014

Nyt jo kyllästynyt uuden vuoden dieettijuttuihin + omat keinot pysyviin tuloksiin

Huoh. Mulle on tänään soitettu kahdesta eri terveys-/laihdutuslehdestä uskomattoman upeiden tarjousten kera. Toinen mulle sitä paitsi tuli jo ja toista luen todella satunnaisesti irtonumeroina. Mulle tulee jo ne sporttilehdet mistä olen kiinnostunut, joten nyt ei tosiaan tullut kauppoja. Taitaa olla vuoden alun laihdutusbuumi lehtimyyjien kulta-aikaa.

Töiden jälkeen kaupassa kassajonon päädyn lehtihyllyssä otsikot kirkuivat:

"Kevennä ja kiinteydy"

Anne - 50 kg: "Lihavana koin julmaa pilkkaa"

"Talven hittidieetti sallii jopa herkuttelun - näin se toimii" (Pariisilainen dieetti, lehden kannessa oli iso patonki?)

Yksi otsikko lupasi jopa pysyvää muutosta:

"Sinä onnistut - Näin laihdut pysyvästi"

Kuvat Annan ja Iltalehden nettisivuilta.

On hieno asia, että ihmisillä tulee joulun mässäilyn jälkeen mieleen, että voisiko sitä tehdä terveytensä eteen jotakin. Vai tuleeko se ajatus tarpeesta laihduttaa jouluna kertyneet rasvat pois? Uuden vuoden lupausten jäljiltä kuntokeskukset täyttyvät pakonomaisista treenaajista. Viimeistään maaliskuulla sinne mahtuu taas mukavasti vakitreenaajakin tekemään treeninsä ilman tungosta.

Nämä laihdutuslupauksen tehneet sortuvat usein ihmedieetteihin. Sanon nyt teille: Ihmedieetit eivät toimi - ikinä! Pysyviä muutoksia niillä ei saa koskaan aikaan. Believe me, I know! Been there, done that. Many times.

Toivon, että olen vihdoinkin entinen jojoilia. Vajaa kymmenisen vuotta sitten muistan elämäni ensimmäisen varsinaisen ihmedieetin: Kaalikeittodieetin! :D Nyt kun googlettelin kaalikeittodieettiä, niin sen luvataan laihduttavan 5 kg viikossa. Siis VIISI KILOGRAMMAA yhden ainoan viikon aikana. Huhhuh! Muistan kyllä, että silloin myös laihdoin paljon, mutta arvatkaapa miten minun kävi: Kaikki tulivat korkojen kera takaisin. Muistan itse olleeni hyvin onnellinen neljännen päivän kanasta ja tomaateista :D Siihen maailman aikaan söin vielä paljon eineksiä, valmispullia, mikroaterioita. Ainut mikä dieetissä oli hyvää oli sen elimistöä puhdistava vaikutus. Dieetin jälkeen jopa aikoinaan rakastamani Pågenin pienet korvapuustit maistuivat pelkälle teollisuudelle. Laitan kuitenkin alle linkin kaalikeittodieettiin, jotta voitte lukea ja hämmästellä. Älkää tehkö näin kotona.


Kuva
 

Kaalikeittodieetin lisäksi "kuuluisia" dieettejä ovat mm. lentoemäntädieetti, sairaaladieetti sekä lukuisat pussikeittodieetit. Radiossakaan ei puhuttu tänään muista tavoista laihduttaa kuin nämä ihmedieetit. Huoh. Meinasi mennä radiokanava vaihtoon, mutta taisin olla liian laiska siihen ja vain suljin korvani.

Ihmedieettien ongelma on siinä, että raju laihtuminen on laadultaan lähinnä nestettä ja lihasta. Rasvanpoltosta ei voi puhuakaan samana päivänä. Sillä on merkitystä laihdutko lihasta vai läskiä. Lihaksen menettämisessä on myös se ongelma, että aineenvaihdunta hidastuu. Pikadieetin jälkeen siis kroppa jumittaa entisestään, pitää entistä tarkemmin kiinni dieetin jälkeisten övereiden kaloreista. Mikä oli lopputulos? Elät viikon kauheassa nälässä ja seurauksena on entistä lihavampi olo. Ei kannata!

Faktaahan on se, että laihtuu kun laittaa suuhunsa vähemmän energiaa kuin kuluttaa. 60 kg nainen kuluttaa levossa (siis käytännössä jos makaa koko päivän) noin 1400 kcal. Kroppa tarvitsee tuon energiamäärän elintoimintojen ylläpitämiseen. Tähän päälle vielä arkiaktiivisuus ja kuntoliikunta. Arvioin oman kaloritarpeeni olevan 2000-2200 kcal per päivä. Ei ole kuitenkaan sama, mistä nuo kalorit muodostuvat. Nautitko mielummin 2000 kalorin edestä sokeripitoisia herkkuja, valkoisia jauhoja, transrasvoja sisältäviä teollisuuden valmistamia lisäaineilla kyllästämiä elintarvikkeita vai puhdasta ruokaa, paljon kasviksia, laadukasta lihaa, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljaa, pehmeitä rasvoja? Jälkimmäistä kategoriaa saa sitä paitsi volyymissa syödä 2000 kaloriin huomattavasti suuremman määrän kuin ensin lueteltuja.

Kuva Pinterestistä hakusanalla: Unhealthy food.


Laihtuminen tai hyvässä kunnossa pysyminen ei ole mitään tähtitiedettä. Ihmiset ovat niin vieroittuneita perusasioista: mikä on ihmiselle luontaisinta ruokaa. Back to basics. Syö vain ruokaa jonka mummosikin tunnistaa ruoaksi (paitsi jos mummolla on aina ollut mehevät korvapuustit uunissa).

Itse olen vihdoin oppinut, että mitään vippaskonsteja laihtumiseen ei ole. 
Ei ole oikotietä onneen.

Omasta mielestäni parhaat keinot pysyvään laihdutukseen ovat:
 • Perusasiat kuntoon: jokapäiväinen ruoka kuntoon ja aktiiviisuuden lisääminen
 • Säännöllisyys ja pysyvyys on kaiken a ja o - vain muuttamalla elintapasi pysyvästi ja noudattamalla sitä tapaa AINA saat pysyviä muutoksia. 
 • Yllämainittu ei tarkoita, ettetkö koskaan saisi herkutella mutta älä tee sitä joka päivä, tai välttämättä edes joka viikko. Toisille saattaa sopia suklaapala päivässä, toisilla menee överiksi yhdestä palasta - tiedosta itsellesi paras tapa herkutella. Sitä paitsi, herkkujen ei tarvitse olla sokeripommeja, vaan etsi esimerkiksi blogeista terveellisempiä vaihtoehtoja vanhoille himotuksen kohteillesi
 • Älä juo kaloreita - mutta juo paljon vettä
 • Koosta päivittäinen ruokavaliosi puhtaasta ruoasta, syö PALJON kasviksia, marjoja, hedelmiä, laadukkaita proteiinin lähteitä, täysjyväviljaa, pehmeitä rasvoja
 • Valmista ruokasi itse, opettele nauttimaan terveellisestä ja laadukkaasta ruoasta roskan sijasta
 • Kuntoile muutaman kerran viikossa, mutta pysy sen lisäksi aktiivisena arjessasi. Pidä liikkumista luontevana keinona siirtyä paikasta toiseen - kävele paljon
 • Kaikki liikunta on hyväksi terveydelle ja mielelle, mutta mikäli haluat kiinteytyä ja muokata kroppaasi, on sinun harrastettava lihaskuntotreeniä
 


Sitä paitsi. Toivon, että jokainen ymmärtää terveellisen ruokavalion ja liikunnan terveyttä edistävän vaikutuksen - eikä ainoastaan keinona laihduttaa. Ulkonäkö on lopulta sivuseikka terveellisiä elämäntapoja noudattamisessa.

Loppuun kevennyksenä tänään kuullutta: Ystäväni kertoi naapurinsa aloittaneen Detox-pussikuurin ja kertoneen asiasta rööki huulessa.

Jep! Ei mulla muuta,

- Tiina -

2 kommenttia:

 1. Ite en olis ikipäivänä uskonu mitä "joululoma" terveellisestä ruoasta mulle tekee... Ei, en edes saanu niitä paria kiloa joita toivoin. Musta tuli vaan saamaton, väsyny ja kiukkunen. Enkä mä millään usko että se vois johtua mistään muusta kuin sokerista ja valkosista jahoista, joita oon ahtanu paljon normia enemmän.
  Ja tällästä oloa mä oon jaksanu ennenku aloin parannella elämäntapojani. Oikeasti, uskomatonta -_-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Ihme homma, että joskus sellainen syöminen on tosiaan mullakin ollut ihan päivittäistä! Onneksi nyt tietää, millainen olo tulee tereveellisestä syömisestä ja että vaikka välillä vähän mässäilee, niin tietää että olo paranee kun pääsee takaisin omien ruokarutiinien pariin. Ihan parasta!

   Poista