tiistai 21. tammikuuta 2014

Jalkapäivää ja infrapunasaunomista

Tänään pääsin treenaamaan yksin. Vai uskaltaakohan sitä pääsemikseksi sanoa? ;) Onneksi mies ei kovin tiuhaan lue näitä mun juttuja :D No vitsi vitsi. Ihanaa käydä yhdessä salilla, mutta on se joskus kivaa yksinkin käydä. Tänään siitä teki erityisen kivaa se, että olin päättänyt mennä keskustan LadyLinelle, koska halusin jäädä infrapunasaunaan treenin jälkeen. WSC:llä sitä ei ole, niin harvoin tulee käytyä.

Ensin kuitenkin kävelin töistä keskustaan 20 minuuttia. Salilla tein selkä-jalkatreenin tämän eilen blogiin julkaisemani ohjelman mukaisesti. Edelleen tuntuu tosi hyvältä tämä ohjelma! Tai oikeastaan vaan paremmalta koko ajan.

Ylätalja                                                                 3 x 8-10 toistoa (40 kg)
Alatalja                                                                 3 x 8-10 (40 kg)
Suorinjaloinmaastaveto                                     3 x 8 (tanko 10 kg? + 30 kg)
Jalkaprässi                                                           3 x 10 (130 kg)
Askelkyykkykävely käsipainojen kanssa        3 x 20 (6 kg painoilla)
Reiden ojennus                                                    3 x 8 (45 kg)
Reiden koukistus                                                 3 x 8 (40 kg)
Pohkeet (oman valinnan mukaan)                    3 x 10 (65 kg)
Voimapyörä (vatsat)                                           3 x 8 toistoa

Oli kyllä mielenkiintoista  olla tekemässä jalkapäivää naisten salilla. Mua oikeasti vähän hävetti ladata tuo 130 kg jalkaprässiin. Enemmänkin ois mennyt,  kun kelkka ei painanut käytännössä mitään. Mutta mä en vaan enää kehdannut lisätä niitä levypainoja. Jokainen saa treenata miten haluaa, kukin treenaa omien tavoitteidensa mukaan, eikä kaikkien tarvi treenata kauhean isoilla painoilla... Mutta. Jos reiden ojentaja -laitteessa pystyy heiluttelemaan jalkojaan eestaas ilmeenkään värähtämättä, niin väistämättä jotain on pielessä. Ainakaan treeni ei voi mennä perille. Ilmankos suurin osa naisista pitää salitreeniä tylsänä, eihän siinä tule edes hiki kun tekee liian pienillä painoilla. Joku puhui puhelimessakin pohjelaitteessa. Huoh. Melkein kaikki liikkeet mitkä tein, niin sain tuplata laitteessa valmiiksi olevan painon. Ehkä mä jatkossakin teen salitreenit WSC:llä ja ryhmäliikunnassa käyn LadyLinella. Tai sitten vain siellä infrapunasaunassa :)

Kadotin infrapunasaunassa ajantajun ja taisin olla siellä n. 40 minuuttia. Hiki valui ihan kunnolla ja se tuntui niin hyvältä. Ajattelin nyt vuorostaan kokeilla tuota infrapunasaunaa näille mun jo kroonistuneille hartiajumeille.

Infrapunasaunan lämpötila on n. 45-50 astetta. Infrapunasaunan lämpö on samaa kuin auringon lähettämä lämpö, mutta se ei sisällä ultraviolettisäteilyä. Infrapunasäteet menevät 4-5 cm syvälle kehoon. Infrapuna nostaa sydämen lyöntitiheyttä ja vilkastuttaa verenkiertoa. Tavalliseen saunaan verrattuna infrapunasaunassa hikoilee 2-3 kertaa enemmän. Syvälämpösäteilyn sanotaan poistavan kehosta myrkkyjä poistamalla rasvaa, jota tarvitaan myrkkyjen laimentamisessa. Syvälämpö liuottaa rasvan hikeen joka vie sen pois kehosta.

Infrapunasaunomisen terveysvaikutuksista on tehty kliinisiä tutkimuksia ja sen on todettu vaikuttavan mm. seuraaviin seikkoihin:

- Nostaa sydämen sykettä ja vilkastuttaa verenkiertoa, mikä mm.
    #Kuluttaa kaloreita (n. 600 kcal / 30 min)
    # Sulattaa selluliittia
    # Parantaa lihaskuntoa
    # Parantaa hapen ja ruoan imeytymistä elimistöön
    # Hien mukana poistuu myrkkyjä mm. lääkejäämät, alkoholi, nikotiini ym.
- Kehon lämpötila nousee 38,5 asteeseen, joka tappaa esim. flunssabakteereja
- Parantaa ihon kimmoisuutta
- Alentaa verenpainetta
- Lievittää niveltulehduksia
- Lihasvammat korjaantuvat nopeammin
- Päänsärky ja migreeni helpottuu
- Poistaa lihaksista maitohappoa, joten palautuminen nopeutuu treenin jälkeen
- Kiihdyttää aineenvaihduntaa

Lähteitä:Toki infrapunasaunassa pitäisi käydä säännöllisesti, että terveysvaikutukset kunnolla huomaisi. Yksikin kerta kuitenkin riittää lämmittämään kehoa talvipakkasten keskellä ja rauhoittaa ja rentouttaa. Toivon mukaan myös auttaa palautumaan tiukasta jalkapäivästä :)

Kävelin vielä kotiin 40 minuuttia. Vihdoinkin pakkanen lauhtui. Tällainen n. -8 astetta ei tunnukaan enää missään :) Oli tosi mukava kävellä kotiin. Mieli oli tyyni tuon saunomisen jälkeen ja kivaa oli kuunnella hyvää musiikkia ja kävellä yksikseen pitkin kaupungin katuja. Pimeyskään ei tunnu niin pahalta kun puut on valkoisia. Ja jotenkin olen aamuaerobisten myötä oppinut nauttimaan pimeästä ja yksinäisistä  kaduista.


Kotiin tullessani paistoin munakasta ja tein smoothien. Mun smoothiet on nykyään vihreitä mutta maistuu kaakaolle :) Tähän smoothieen laitoin banaania, mangoa, ananasta, riisiproteiinia, raakakaakota, spirulinaa, chlorellaa, reishiä ja ashwagandhaa. Jännä homma, että laitoin spirulinaa ja chlorellaa ehkä yhteensä teelusikallisen, niin ne on niin voimakkaan värisiä että värjää puolen litran smoothien vihreäksi. Uusi Fit-lehtikin oli taas ilmestynyt. Nyt taidankin mennä lukemaan miten saa parhaan pepun. Tuliskohan se pelkällä lukemisella? No way, work that ass off!


- Tiina -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti