lauantai 25. tammikuuta 2014

Supersmoothieta, crossfittiä ja munakoiso-kikhernepataa

Hyvä lauantai! Oikeastaan on viikon muutkin päivät olleet tosi hyviä. Treenit on menneet suunnitelmien mukaisesti ja virtaa on riittänyt. Torstaina sählyssä hämmästyin, että jaksoin hyvin koko tunnin spurttailla vaikka en ole juossut kuin viimeksi jouluaattona laivan kannella juoksuradalla :) Sitä ennen olen juossut varmaan syyskuussa, tai no, sählyssä ehkä marraskuussa. Mutta anyway. Tosin olen kävellyt paljon, joten peruskestävyyskunto on pysynyt yllä talven pakkasista huolimatta. Uskon kuitenkin, että tällä viikolla kokemani energiapiikki johtuu käyttämistäni superfoodeista, sillä nyt olen ottanut tietyt jutut lähes päivittäiseen käyttöön. Lähes joka päivä olen tehnyt smoothien, johon laitan banaania, klementiiniä tai appelsiinia, ananasta, riisiproteiinia, raakakaakaota, spirulinaa, chlorellaa, reishiä, ashwagandhaa ja macaa. Voi kuulostaa aika villiltä, mutta mä ainakin tykkään :)

Aika jännä homma, että vaikka laitan spirulinaa ja chlorellaa molempia vajaat teelusikalliset (siis kahden annokseen) niin smoothie on täysin vihreetä. Niissä on niin paljon lehtivihreää. Raakakaakaota laitan n. 1,5 ruokalusikallista ja se on kanssa tosi voimakasta, niin vaikkei sitä 8 dl smoothieen tule tuon enempää niin silti maistuu kaakaolta.


Tänään mentiin suunnitellun ohjelman mukaisesti ensin crossfittiin ja päälle vielä BodyBalanceen. Crossfit oli taas niin hyvä, että pakko jälleen kertoa mitä siellä tehtiin. Kyseessä on vain 30 min tunti, mutta se on tosi tehokasta ja kivaa. Aluksi lämmiteltiin seuraavasti:

10-8-6-4
Haarahypyt
Lantionkierrot
Kyykyt
Punnerrukset
Selkä
Vatsa

Aluksi juostiin salia 6 kertaa ympäri. Sitten tehtiin nuo lihaskuntoliikkeet kaikki 10 kertaa, sitten 6 kierrosta juoksua, liikkeet 8 kertaa, juoksua jne... Tuli lämmin! :D

Sitten varsinainen WOD oli Cindy AMRAP 20 min:

5 leuanvetoa
10 punnerrusta
15 kyykkyä

Kuva

Crossfitissä erilaisilla liikesarjoilla on omat nimensä ja Cindy on siis aina tuo. AMRAP tarkoitaa "As many rounds as possible", eli niin monta kierrosta kuin vain 20 minuutin aikana ehtii. Ehdin tehdä 10 tai 11 kierrosta. Putosin laskuista 5-6 kierroksen kohdalla. Leuanvedot tein kuminauha jalan alla, ja helposti tuli 5 vetoa. Kuminauhoja vaan on eri vahvuisia ja tein sillä vahvimmalla, eli mistä sai eniten apuja liikkeeseen.

Tähän päälle vielä ihana BodyBalance, niin viimeistään sen jälkeen oli huippufiilis. Balancessa saa vain keskittyä omaan kehoonsa ja tekemiseen, saa suljettua kaiken muun ulkopuolelle. Viimeistään loppurentoutuksen jälkeen olo on kuin uudesti syntyneellä.

Kuva: Pinterest

Treenien jälkeen oli nälkä. Kotona onneksi odotti eilen tekemäni ruoka. Tein munakoiso-kikhernepataa. Se oli mielestäni niin erinomaista, että laitanpa ihan reseptin:

Tölkki kikherneitä (mulla tosin oli jääkaapissa kuivista kikherneistä liotettuja ja keitettyjä versioita)
1-2 munakoisoa koosta riippuen
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1/2 chiliä
1 prk tomaattimurskaa
90g tomaattipyrettä + saman purkillisen verran vettä
Suolaa
Pippuria
Korianteria
Kanelia
Paistamiseen oliiviöljyä


Kuutioi munakoisot. Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Kuumenna öljy paistokasarissa ja lisää munakoisokuutiot, sipulit ja chili. Paista kunnes munakoisosta haihtuu nestettä. Lisää mausteet. Kaada joukkoon kikherneet, tomaattimurska, tomaattipyree ja vesi. Hauduta kannen alla.

Eilisen annoksen koristelin lisäksi rucolalla ja seesaminsiemenillä.


Eilen päätin lisäksi lopettaa maitotuotepaastoni ja ostin raejuustoa. Tämän päiväisen annoksen munakoiso-kikhernepataani söinkin raejuuston kera. Lisäksi söin rucolaa ja avocadomössöä. Alkuvuoden ajan olen tosiaan vältellyt lihaa ja maitotuotteita gluteenittoman ruokavalioni lisäksi. On periaatteessa ollut helppoa, lihaa en oikeastaan kaipaa vieläkään. Maitotuotteista ainoastaan rahkan ja raejuuston välttäminen on tuottanut tuskaa, olen ollut huolissani proteiinin saannistani. Kikherneissähän on paljon proteiinia, kuivatuissa kikherneissä joita tähän ruokaan käytin on 21 g/100 g. En ole varma millainen ravintosisältö tölkki-kikherneissä on. Vaikka tosiaan olen huolehtinut kasviproteiinien saannista, silti olen kaivannut vielä maitotuotteiden tuomaa helppoa proteiinilisää. 

Erityisesti iltaisin pitäisi nauttia mielummin proteiinipitoinen kuin hiilihydraattipitoinen ateria (ainakin kun treenaa / laihduttaa / haluaa pitää painonhallinnastaan huolta). Kroppa ei tarvitse yön aikana hiilareita. Paras aika nauttia hiilarinsa on treenin jälkeen jolloin kroppa käyttää hiilarit rakennusaineeksi ja auttaa kroppaa palautumaan treenistä. Toki proteiinistakin pitää treenin jälkeen huolehtia, mutta tämä siis hiilihydraattien osalta. Nyt olen syönyt iltaisin aika hiilaripainotteisesti. Painoni on pysytellyt koko alkuvuoden 58 pilkku jossain, eli kilon sisällä pysytellyt koko ajan. Eli painoni ei ole hiilaripainotteisesta ruokavaliosta huolimatta lähtenyt nousemaan, mutta edelleen haaveilen kroppani rasvan tiristämisestä ja kiinteytymisestä, joten ehkä se iltapala pitäisi muuttaa enemmän proteiinipainotteiseksi. Sen vuoksi siis ajattelin pikkuhiljaa ottaa rahkaa/raejuustoa takaisin ruokavaliooni.



Mutta nykyisiin kasvisruokiini olen niin ihastunut, että vaikka jossain vaiheessa varmaan lisäilen  sitä lihaakin ruokavaliooni, niin uusi tapa kokkailla on jäänyt pysyvästi elämääni. Tosiaan kuten alussa kerroinkin, niin olen ollut tosi virkeä viime aikoina. Se syömämme ravinto vaan vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti kehomme ja mielemme toimintaan, että miksi en söisi sellaista ruokaa, joka parantaa hyvinvointiani?

- Tiina -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti