tiistai 31. joulukuuta 2013

Vuoden 2013 yhteenvetoa

Vuosi vaihtuu jälleen. Vuosi 2013 meni ohi vauhdilla. Se kului opiskelujen, työn, urheilun, terveellisen syömisen opettelussa, matkustelun ja rakkauden parissa. Ei pöllömpi vuosi, mutta tosin toivon tulevalta vuodelta lisää rentoa aikaa niin kotona kuin ystävien parissa.

Millainen vuoteni oli? Ainakin se oli paljon parempi kuin pari edellistä vuotta, jotka olivat minulle suuria muutosten ja kasvun vuosia. Pystyin irtautumaan elämästä, jossa en ollut onnellinen. Myös lähipiirissä tapahtuneet sairastumiset saivat minut pohtimaan mikä omassa elämässä on tärkeintä. Päädyin siihen, että tärkeintä on terveys ja hyvinvointi. Se, että tekee niitä asioita joita rakastaa, toteuttaa unelmiaan, pyrkii kohti tavoitteitaan. Ajattelee positiivisesti, unohtaa negatiiviset ajatukset. Onnellisuus, rakkaus. Siinä aika monta tärkeää asiaa! Vaikeat vuodet kasvattivat minut siihen, missä olen tänään. Tänään olen onnellinen ja rakastan! Elän sellaista elämää, mitä haluankin elää. En kaipaa muuta. Olen löytänyt itseni.

Sunset at Key West, Florida 20.12.2013.

Alkuvuodesta /-keväästä opiskelin ihan hulluna. Suoritin kokopäivätyön ohella 42 opintopistettä kevätlukukauden aikana ja lisäksi huhti-kesäkuussa luin pääsykokeisiin. Joku deadline oli päällä koko ajan. Lisäksi alkuvuodesta töissä on kamala kiire ammatinvalintasyistä johtuen. Kiireinen elämä sai minut unohtamaan terveyteni ja hyvinvointini. Liikunta väheni, ja sen ajan kun ehdin liikkua kävin enemmän BodyBalancessa, venyttelyssä, BodyPumpissa, vähän kuntosalillakin. En oikein keskittynyt mihinkään ja salilla ei ollut kunnollista ohjelmaa vaan se oli lähinnä jotain puuhastelua. En kuitenkaan ehtinyt ajatella tavoitteellista treenaamista, mutta pääasia, että jotain tuli tehtyä. Itse asiassa kun kävin treenejäni läpi HeiaHeiasta, niin yllätyin kuinka paljon loppujen lopuksi treenasinkin alkuvuodesta opiskelukiireistä huolimatta. Minulla oli sellainen tunne, että en ole muuta tehnyt kuin istunut selkä kyyryssä sohvalla kirjan tai läppärin kanssa esseitä kirjoittaessa Pätkis-pussin kanssa.

Vuoden 2013 kaikki treenikerrat ja sairaspäivät.
Kuva HeiaHeiasta


Kun pahin stressi alkoi helpottaa maaliskuun loppupuolella, niin tietenkin iski flunssa päälle. Minulle, joka en ole koskaan sairaana. Siltä minusta tuntuu, sillä en ole koskaan niin kipeänä, että joutuisin olemaan töistä sairaslomalla. Pari viikkoa flunssailin keväällä, juuri kun olisi ollut enemmän aikaa urheilla. Olin ilmoittautunut juoksukouluun, joka oli alkamassa huhtikuun lopulla sekä toukokuun loppupuolella Likkojen lenkkiin sählyporukan kanssa. Tarkoitukseni oli alkaa treenaamaan juoksua tuolloin flunssan aikaan, mutta se siirtyi eteenpäin. Juoksukoulu alkoi kun kuntoni oli romahtanut ja olin siellä aivan romuna! :D Mutta vaikka sitä oli vain neljä kertaa, niin se antoi minulle paljon, tärkeimpänä oppina sen, että juoksuvauhteja on monia ja kun vaan juoksee tarpeeksi rauhallisesti niin jaksaa pidempiä lenkkejä. Likkojen lenkissä 18.5. en jaksanut vielä juosta koko 8,5 km lenkkiä, mutta kyllä taisin siitä juosta ainakin 6,5 km.

Toukokuussa aloin myös pyöräilemään töihin joten urheilumäärä räjähti käsiin siinä vaiheessa :) Mä niin nautin siitä työmatkapyöräilystä vaikka sitä onkin aina vähän hikisenä töissä :) Vuoden aikana sain yli 1000 km pyöräilyä täyteen, joka on mun pyöräilyennätys ikinä! Tästä mä oon tyytyväinen!

Tällaisena mut on saattanut bongata merenrantareitiltä kesäaikana :)

Suurin herätys kevään aikana muodostuneeseen omaan huonoon kuntooni kuitenkin heräsi Likkojen lenkissä sählykavereita katsoessa. Kevään aikana minä olin kirjoittanut esseitä Pätkis-pussin jos toisenkin kera ja kerännyt pakkia sillä aikaa kun kaverit olivat treenanneet ja saaneet uskomattoman hienoja tuloksia aikaan. Mun paino oli tuolloin maksimissaan 62,4 kg (jos ei vaihtovuotta 2003-2004 lasketa, jolloin painoin varmaan 70kg!). Pari kaveria oli ollut kevään aikana FitFarmin Litellä ja kertoivat Tampereella siitä. Tampereelta kotiuduttuani menin heti nettiin ja kevään Superdieettiin oli vielä mahdollista ilmoittautua pari viikkoa aloituksen jälkeen. Se oli paras päätös pitkään aikaan :) Superdieetti sai minut luopumaan sokerista, syömään säännöllisesti ja terveellisesti sekä kunnon kipinän jälleen liikkumiseen. Kevään aikana jumahtanut aineenvaihdunta lähti liikkeelle ja laihduinkin muutamassa viikossa kolme kiloa. Superdieetti jäi kesken, kun lähdimme ennen juhannusta San Franciscoon ja Las Vegasiin!

Matkan ehdottomat kohokohdat oli Yosemiten ja Grand Canyonin kansallispuistot. Yosemitessa käveltiin vuoren rinteen polkua ylös kohti Upper Yosemite Fallsia, eli upeaa vesiputousta, joka näkyy alla olevassa kuvassa. Sain pari päivää ennen Yosemitea jonkun ihme sappikohtauksen, joka aiheutti kipua 6 päivää oikealla puolella takana kyljessä. Särkylääkkeiden avulla menin eteenpäin vuoren rinnettä ylös, kipu tuntui lääkkeistä huolimatta paineena selkäpuolellani. Samalla kuitenkin nautin tuosta kipuamisesta enemmän kuin mistään kokemuksesta aikoihin. Täytyy sanoa, että tuon matkan muistan ikuisesti ja sen tunteen kun vihdoin parin tunnin kipuamisen jälkeen nähtiin tuo kaunis vesiputous! Herkistyin kyyneliin.
Upper Yosemite Fall, June 2013.

Matkan toinen kohokohta oli vierailu Grand Canyonilla. Siellä ei varsinaisesti tarvinnut kivuta minnekään kuten Yosemitessa, niin sen puolesta tuo kokemus jäi "vajaaksi" jos joku ymmärtää mitä tarkoitan! Grand Canyon oli tietenkin upea, itsensä tuntee niin pieneksi tässä maailmassa tällaisten luonnon ihmeiden keskellä. Kuitenkin olisin kaivannut siihenkin päivään enemmän tekemistä. Siellähän bussit kulki kohteiden välillä ja sanoinkuvaamattoman kauniita maisemia sai käydä ihailemassa canyonin reunalta. Se ei kuitenkaan ole sama kuin kahden tunnin kipuaminen kohti haluamaansa kohdetta! Tämän johdosta Yosemite meni minulla hienoimmaksi luontokokemukseksi Jenkeissä.

On the edge of Grand Canyon, July 2013.

Matkan jälkeen heinäkuussa hain motivaatiota treeneihin treeniblogeista. Tutustuin aivan uuteen maailmaan, en ollut jotenkin koskaan ymmärtänyt blogeja :D Jostain heräsi mullekin tarve saada kirjoittaa ja aloitin blogin pitämisen. Nyt tämä on mulle yksi mun henkireistä! :) Rakastan kirjoittaa tätä blogia. Saan siitä itsekin lisämotivaatiota omaan tekemiseeni. Se jos pystyn vielä inspiroimaan muita, on parasta mitä voisin saada aikaan!

Kävin kesällä paljon urheilemassa ja yritin taas matkan jälkeen jättää sokeria pois. Elokuussa alkoi tiivistahtinen kurssi, jonka luennoilla istuessa meni koko elokuu. Olin kuitenkin saanut Superdieetistä sellaisen tsempin treenaamiseen, että päätin alkaa käymään salilla aamusta. Päätin myös, että tällä kertaa en yritä pysyä hereillä luennoilla Pätkis-pussin avulla vaan pakkaan mukaan aina jotain terveellistä evästä. Yritin myös huolehtia saavani unta tarpeeksi. Talousmatikan kurssi meni hyvin, sain siitä vitosen ja koin olevani elämäni kunnossa!

Kaipasin jotain lisätsemppiä vielä tekemiseeni. Päätin, että haluan alkaa oikeasti treenaamaan niin, että se näkyy minun kropastani. En halua olla vain semisti hyvässä kunnossa vaan oikeasti näyttää urheilulliselta. Syyskuun aikana päätin liittyä FitFarmin Liteen.

Se olikin sitten tosi hyvä päätös. Sain jätettyä sokerin kokonaan pois, söin säännöllisesti, treenit kulki, keksin ruokavalion puitteissa paljon hyviä ruokia ja nautin syömisestä enemmän kuin koskaan!

Samaan aikaan kärsin kuitenkin elokuussa jumittuneesta hartiasta ja ikuisista vatsavaivoistani ja aloin käymään vyöhyketerapiassa/ kiinalaisen lääketieteen tohtorilla Silja Kuidulla WasaWellnessissä. Silja muutti mun elämääni, sai käsittelemään monia mieltä vaivaavia asioita, toi terveyttä elämääni, tutustutti mut moniin uusiin ruokavaliota parantaviin asioihin. Hartiat on vieläkin jumissa, ja vatsa oireilee välillä, mutta minulla on nyt paremmat välineet kuunnella kehoani mitä se tarvitsee. Käynnit Siljalla jatkuu tulevanakin vuonna, sen käynnin jälkeen on aina niin eheytynyt ja kuin uusi ihminen. Silja <3

Loppusyksy menikin treenaillessa ja ruokaa tehdessä. Treenasin 4 kertaa viikossa salilla ja lisäksi tein kävelylenkkejä ja kävin sählyssä. Marraskuun lopussa kävin Trainer4Youn Hyvinvointivalmentajan koulutuksen, josta sain paljon irti, omille tiedoilleni vahvistusta, että näin asiat menee. Vieläkin on paljon kertomatta blogissa tuosta viikonlopusta!

Liten lopetin ennen itsenäisyyspäivää melko onnistunein tuloksin. Olin tyytyväinen menneeseen kymmeneen viikkoon, mutta tajusin, että tämä projekti jatkuu edelleen. Tai ei voi puhua projektista, vaan uudesta elämäntyylistä. Vihdoinkin tiedän, miten haluan elää, treenata tavoitteellisesti ja syödä terveellisesti, aina, en vain kausiluontoisesti!

Kuva vasemmalla ylhäällä 19.5. ennen Superdieettiä,
oikealla ylhäällä 29.9. ennen Liteä ja alakuvat Liten jälkeen 6.12.


Tämän jälkeen lähdettiinkin jo joulun yli kestävälle parin viikon Floridan ja Karibian meren matkalle. Matka oli ihana ja tuli tarpeeseen!

Luonnossa elävä alligaattori Evergladesin kansallispuistossa 18.12.2013
Meidän paatti, Liberty of the Seas.


Sellainen vuosi! Kolme isointa teemaa on siis olleet opiskelu, hyvinvointi ja matkustaminen. Todennäköisesti samat teemat jatkaa kulkuaan ensi vuonna, joskin opiskelujen suhteen alkaa tulla aikamoista väsymystä. Ei sitä voi enää keskenkään jättää kun on 100 op kasassa. Enää 200 op jäljellä... Breikki saattaisi kuitenkin olla paikallaan.

Laitan vielä HeiaHeiasta tähän alle lisää mun 2013 vuoden treeneistä. Olen siis treenannut vuoden aikana yhteens 320 tuntia / 434 treeniä. Aiempina vuosina samat luvut ovat olleet: 2012: 229 h / 262 treeniä; 2011: 211 h / 249 treeniä; 2010: 145 h / 154 treeniä. Aika huima kasvu siis edellisiin vuosiin verrattuna! HeiaHeia on kyllä aivan huippu, kun siellä pysyy kaikki vanha statistiikka. Oon pitänyt sitä säännöllisesti vuoden 2010 alusta alkaen.


Vuonna 2013 harrastin yhteensä 27 eri lajia. Pyöräily on ykkösenä 122 kertaa ja 1020 poljettua kilometriä. Kuntosalilla kävin vuoden aikana 96 kertaa / 86 h. Kävely oli kolmanneksi yleisin lajini 77 kerrallaan ja 350 kilometrillään. Juoksemassakin kävin 37 kertaa. Venyttely, BodyBalance ja Jooga olivatkin seuraavaksi eniten harrastamani lajit ja sählyssäkin kävin vuoden aikana 10 kertaa joista suurin osa nyt syksyn aikana. Olenpa jopa kerran siivonnut (oikeasti en ole varmaan joutunut imuroimaan tuon useammin koko vuonna! <3 ) ja nurmikonkin joutunut leikkaamaan vain kerran :) Kaikenlaista!


Nyt mä lopetan ja alan viettää rentoa uuden vuoden aattoa rakkaan kanssa kotona! Syömme terveellisesti ja varmaan katsomme jotain sarjaa, Homelandia tai Greyn anatomiaa. Ilotulitukset on niin nähty! Vapaaillat on niin harvinaista herkkua, että nyt naatiskellaan rennosta ajasta.

Iloista vuoden vaihdetta ja entistä onnellisempaa uutta vuotta!

Oletteko tekemässä uuden vuoden lupauksia? Mä ehkä mietiskelen huomiseen ja jos jotain päätän niin kirjoitan ne tänne. Sitten niistä ei voi luistaa, eihän!? :)

- Tiina -

2 kommenttia:

 1. Upeaa Tiina!
  Noi sun kuvat osoittaa kyl et kroppa muuttunut kovasti. Olo kuitenkin varmaan se pääasia.
  Odotan innolla ensi vuoden "muutoksia" Nähdään toivottavasti pian :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olo on todellakin parempi kuin viime keväänä - eikä muuttuneesta kropastakaan haittaa ole. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin - toivottavasti kohti parempaa oloa ja kroppaa! :D
   Kevään aikana on kyllä pakko päästä sinne Helsinkiin käymään - viime kerrasta on niin pitkä aika! Toivottavasti nähdään pian!

   Poista