maanantai 2. joulukuuta 2013

Kuinka helposti lisätä kasviksia ruokavalioonsa?

Kaikkihan varmaan tietää hokeman "puoli kiloa päivässä"? Tällä tarkoitetaan kasvisten, marjojen ja hedelmien päivittäistä määrää. Tuleeko sinun syötyä kasviksia puoli kiloa joka päivä?

Uskon, että monella suurin este kasvisten syömiselle on se, että ei jaksa värkkäillä niiden kanssa? Ei jaksa pilkkoa salaattia ja muita kasviksia ja tehdä varsinaista salaattia. En mäkään jaksa! Onneksi mulla on helpottajana Tupperwaren yrtti-/sipulisilppuri , jolla saa tosi kätevästi sipulin pilkottua. Ja tämä ei ollut edes mikään maksettu mainos vaan ihan vilpitön kertomus mun arjen pelastajasta! Sipulia syön ruoassa joka päivä, eli tämä on kovassa käytössä.

Tää on ihan best värkki.
Kuinka oon joskus viittinyt käytää aikaa sipulin silppuamiseen??

Menee niin kätevästi nuo valkosipulit ja chilit samalla.

Varsinaista salaattia en tee paljon koskaan, tomaatin ja kurkun voi pilkkoa lautaselle ilman varsinaista salaatin värkkäämistä ja salaatinlehdetkin voi vain huuhtoa ja laittaa lautaselle. Mulle tärkein juttu on lisätä lämpimään ruokaan aina kasviksia. Kesäkurpitsaa, sieniä, sipulia, valkosipulia, munakoisoa, porkkanaa, paprikaa, juureksia, parsakaalta, kukkakaalta, purjoa, tomaattia, kaalta, rucolaa, salaatteja. Siinä mun useimmin käyttämäni kasvikset. Mun ruoissa on aina jotain näistä.

Itse syön kasviksia varmaan enemmänkin kuin sen puoli kiloa päivässä. Aamupalalla menee vähintään 100g marjoja, lounaana syön usein töissä runsaan salaattiaterian, välipalalla hedelmä, päivällisen valmistan usein niin, että kasvikset on suuressa roolissa itse ruoassa ja iltapalalla saattaa mennä vielä marjoja tai hedelmiä esim. smoothiessa tai rahkan kanssa.

Tämä aihe tuli mieleen eilen kun valmistin ruokaa ja ajattelin kuin yksinkertaista ja helppoa kasvisten ruokaan lisääminen on. Ajattelin kerrankin laskea annokseen tulevien kasvisten määrän. Liten ruokaohjeissa kasvisten määrä on säädelty, mutta kasviksia en ole kuitenkaan punninnut koko aikana, koska ohjeissa oleva lounaan ja päivällisen 200g kasviksia tuntui mielestäni aivan liian vähäiseltä määrältä. Yksi tomaattihan jo painaa 100g. Ja jos se dieetti menee pilalle liian suurella kasvisten määrällä, niin voi kyynel!

Kokkailin siis eilen pasta bolognesea. Täytyy muuten sanoa, että gluteeniton pasta oli aivan kamalaa. Se meni ihan liisteriksi lautasella, eikä edes maistunut hyvältä. Harmi kun niitä hiilarin lähteitäkin pitää syödä! Olisin mielummin koostanut ateriani pelkistä kasviksista ja jauhelihasta. 

Mutta siis itse ruoan valmistukseen ja varsinaiseen aiheeseen, eli eilisen ruoan kasviksiin.

Luonnollisesti jauhelihan joukkoon laitan sipulia, valkosipulia ja chiliä (uus juttu mulla tämä chili). Sipuli painaa suunnilleen 100 g. Ajattelin lisätä vielä kastikkeen joukkoon kesäkurpitsan, joka painoi n. 300 g. Lisäksi 500 g tomaattimurska ja 90 g tomaattipyre. Neljän annoksen kastikkeessa oli siis tomaattimurska ja -pyre mukaan luettuna kasviksia jo 990 g, eli melkein 250 g per annos. Voikohan niitä tomaattimurskaa ja -pyrettä lukea varsinaisiksi kasviksiksi? On ne nyt kuitenkin melkein 100% tomaattia, joten kyllä mä luen. Ilman tomaattimurskaa ja -pyrettäkin kasviksia kertyi pelkkään ruokaan jo 100 g per annos.


10 % paistijauhelihaa, sipulia,
valkosipulia, chiliä ja kesäkurpitsaa.
Päälle vielä hyvät mausteet niin avot!

Happamuudensäätöaineesta miinus,
mutta ehkä mä kestän.
Ehkä sillä on joku todellinen funktio.

Soossi alkaa valmistua.
Näyttää aika hyvältä vai mitä?

Sitten lämpimän ruoan kanssa on kuitenkin mukava syödä vähän muutakin kasvista kyytipoikana. Halusin tosiaan päästä mahdollisimman helpolla ja heitin vain pakasteparsakaalta ja -kukkakaalta kattilaan keittymään ja lisäksi pilkoin pätkän kurkkua kyytipojaksi. Pieni pätkä, n. 4 cm pala kurkkua painoi jo 60g! Kukkista ja parsista mittasin n. 100g per annos. Eli näistä tuli kasvista ateriaan lisää 160g.

Tässä kattilassa on kahden hengen annos.
Eli puolet tuosta on jo 100g. Ei paha.
Vaikka nää ei ookaan musta kauheen herkullisia,
mutta kun ne syö lautaselta ensimmäisenä ja
jättää parhaat ruoat viimeiseksi, niin meni nekin alas :D
Mun keino ei-niin-hyvien mutta tosi terveellisten kasvisten syömiseen! :)

Näin mitättömästä kurkun palasesta
tuli jo 60g kasviksia per ateria.
Tuo vaan muutamaan isohkoon lohkoon
niin ei tarvi edes käyttää aikaa pilkkomiseen.
  

Näyttääpäs hyvältä ja terveelliseltä!

Koko ateria on valmis nautittavaksi!

Yhteensä kasviksia tuli peräti 410 g per annos. Tämä sisälsi siis sen tomaattimurskan ja -pyren. Ilman niitäkin kasviksia tuli syötyä peräti 260 g per annos. Eikä mun edes tarvinnut käyttää paljon vaivaa. Suurin vaiva oli kesäkurpitsan pilkkominen ja siihenkin meni varmaan 2 minuuttia. Ja samallahan se meni kun jauheliha oli paistumassa.

Kotimaiset Kasvikset Ry:n nettisivuilla kasvikset.fi luetellaan 10 syytä syödä kasviksia:

1. Runsaasti vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita
2. Runsaasti hiilihydraatteja
3. Vähän energiaa
4. Hyviä kuidun lähteitä
5. Eivät sisällä kolesterolia
6. Auttavat sydän- ja verisuonisairauksien sekä syövän riskin vähentämisessä
7. Kasvisten C-vitamiini edistää raudan imeytymistä
8. C-vitamiini pitää virkeänä ja parantaa elimistön puolustuskykyä
9. Saa maukkaita ja näyttäviä ruokia
10. Käyttöä lisäämällä voi vähentää suolan määrää

Itse ajattelen kasvisten käytön yksinkertaisesti niin, että kasvisten syöminen on ihmiselle luontaista, on ravinteikasta, auttaa pysymään terveenä, auttaa vähentämään ruoan kokonaiskalorimäärää, vähentää mahdollisesti einesten ja muiden teollisesti valmistettujen ruoan osuutta, ja erityisesti maistuu hyvältä!

 - Tiina -

2 kommenttia:

 1. Oli ihanan näköinen soossi! Jauheliha ja kesäkurpitsa on lyömätön yhdistelmä ja niistä on helppo kokata minkämoista vaan :D Tomaatistakin oon innostunu vuosien tauon jälkeen nyt kun In Shape on ihmeellisesti vähentäny mun närästystä O.o Magic!

  E330 on muuten sitruunahappo. Eli ei sieltä pahasta päästä lisäaineita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on tosiaan lyömätön yhdistelmä! Niistä saa ihan mitä vaan. Ja vielä vaikka paprikaa sekaan! Nytkin oisin tohon laittanut vielä sitäkin, mutta oli kaapissa enää yks paprika ja piti säännöstellä :D

   Hieno juttu, että sulla on närästys helpottanut ruokavalion myötä! Vau!

   No ei se E330 sit tosiaan kai niin vaarallinen ole :D Mä olen yks näitä hysteerisiä, joka yrittää välttää kaikkea "ylimääräistä" viimeiseen asti!

   Poista