tiistai 27. toukokuuta 2014

Fustran kautta blogihiljaisuuteen

Yhdeksän päivän blogitauko. Apua! En aio silti selitellä mitään, tai ehkä vähän kuitenkin. Sanoisinko vaikka niin, että mielessä ei ole ollut yhtään niin järkevää ajatusta, jota olisin lukijoiden kanssa halunnut jakaa :) Silti ainakin näillä näkymin blogini tulee kesän aikana hiljenemään huomattavasti aiemmasta postaustahdista. Ehkä palaan myöhemmin uudella innolla ja uusilla kertomuksilla! :) En varmaan kokonaan blogista luovu, mutta päivittin enkä välttämättä viikoittainkaan kirjoita, en tiedä vielä.

Haluan kuitenkin kirjoittaa vielä Fustrasta, jossa aloin viime viikolla käymään.

Mitä Fustra on? Tämä kursiivilla kirjoitettu teksti ja paljon lisää tietoa löytyy Fustra Finlandin netistä tästä linkistä. Jos Fustra kiinnostaa, kannattaa tutustua tuohon linkkiin ja vaikka katsoa näitä videoita

"Fustra on palkittu harjoitusmetodi, jota käytetään parantamaan ryhtiä, lisäämään liikkuvuutta, kehittämään kehon hallintaa ja vahvistamaan keskivartaloa. Ensimmäisellä treenikerralla analysoidaan lähtötilanne – missä asennossa kävelet ja istut? Fustra keskittyy jokaisen yksilöllisiin tarpeisiin, harjoittelu- ja ruokaohjelma räätälöidään asiakkaalle aina henkilökohtaisesti.
Suomalaisten yleinen ongelma on lihasepätasapaino. Vartalon selkäpuolen lihakset ovat etupuolta heikoimpia, mikä rasittaa niveliä, selkärankaa ja lihaksistoa. Tämä on yksi merkittävä syy, miksi suuri osa suomalaisista kärsii eriasteisista niska- ja selkäkivuista. Ammattitaitoisen ohjaajan avulla vartalon asentovirheet saadaan korjattua, aikaiseksi hyvä ryhti ja kivuton arkipäivä.
Metodin yksi monista eduista on sen käytön monipuolisuus. Fustra- metodi soveltuu kaikille – lajista ja tavoitteista riippumatta – sillä jokaisessa kehossa on omat kehittämiskohteensa."
Fustrasta on kolme eri treenimetodia joiden sisältä löytyy erilaisia treeniohjelmia terveyteen, kuntoon ja urheiluun liittyen. Fustra ei siis ole pelkästään huonoryhtisten tai sairaudesta kuntoutujien treenimuoto kuten monet ajattelevat. Minäkin löysin lopulta itseni Fustrasta hartiavaivojeni ja virheellisen asentoni kanssa.

Nyt on yksi demo-tunti ja kaksi varsinaista treeniä kymmenestä takana. Olen oppinut siellä hämmästyttäviä asioita. Esimerkiksi sen, että olen ollut ihan väärässä asennossa. Kun kuvittelen seisovani ryhdikkäästi, taivutan selkääni liikaa taaksepäin ja notkistan selkää aivan liikaa. Olenkin siis itse aiheuttanut oman notkoselkäni! Opin poistamaan (tai oikeastaan opettelen poistamaan) tuon ylimääräisen notkon jännittämällä ylimmät vatsalihakset suppuun ja yritän opetella samalla vetämään olkapäät ja lavat taakse selkälihaksia jännittämällä. Se ei todellakaan ole helppoa jos aina on ollut ihan väärin! Helpolta näyttävät liikkeet ovatkin todellisuudessa tosi vaikeita! Sain myös kuulla, että minulla on aika kova lihasepätasapaino, alavartalon lihakset ovat selvästi ylävartaloa voimakkaammat ja samaten liikkuvuus on alavartalossa huomattavasti parempi kuin ylävartalossa.

Alan pikkuhiljaa akupunktion jäljiltä pääsemään vasempaa hartiaani viime elokuusta asti vaivanneesta sidekudoskalvojen jumituksesta mutta hartiani on edelleen kireä, tai molemmat puolet ovat. Fustrassa lupasivat poistaa tuon kireyden liikkuvuutta parantamalla. Fustrassa tärkeintä on oikea asento, oikeiden tukilihasten käyttö mitä tahansa liikettä tehdessä. Esimerkiksi vipunostot. Olen tätä hartialiikettä tehnyt jopa 9 kg käsipainoilla. Opin Fustrassa, että olen tekniikka kärsien treenannut liiketta ja tehnyt sen käsivarsilla ja nyrkillä painoista puristaen, enkä ole samalla osannut aktivoida oikeita lihaksia jossa liikkeen pitäisi tuntua. Vaikka on se 9 kg nostaminen jossain tuntunut, mutta Fustrassa vipunosto tehdään aivan eri tavalla. Ensinnäkin, teen vipunoston  1 kg painoilla. Pidän keskivartalossa hyvän tuen, vedän lavat ja olkapäät taakse ja selkälihaksia käyttämällä nostan painot ylös niin että kyynärpäät ovat rannetta ylempänä. Eikä muuten tarvitse kiloa painavampia painoja, että treenin jälkeen tuntuu olkapäissä. Itseasiassa nyt kun kokeilin, niin saan sen tuntumaan ilman mitään painoja. Hassua!

Vatsalihaksia on treenattu myös hassulla tavalla. Yksi esimerkki on, että asetun matolle istumaan polvet koukussa ja selkä suorana, jälleen keskivartalosta hyvä pito koko liikkeen keston ajan. Asetun sellaiseen takakenoon, että kädet kevyesti ylettyvät polvitaipeeseen ja siitä avaan kädet sivuille. Sitten vain istun paikallani niin, että kuvittelen jonkun vetävän minua rinnasta suoraan ylös kohti kattoa. Vatsalihakset tärisee niin paljon, ettei mitään tolkkua.

Jännää. Varsinkin kun aina olen tottunut treenaamaan "kovaa" toisin sanoen mahdollisimman isoilla painoilla ja niin että jokaista liikettä tehdessä hengästyy kunnolla. Fustran teho tulee aivan muista asioista, ja toki tavoitteetkin ovat erilaiset, hiki kyllä Fustrassakin tulee :) Toivon, että saisin keskivartalon syvät lihakset, hartiat, yleisen asentoni ja treenitekniikkani kuntoon. Siinä on jo monta hyvää tavoitetta :) Ostin 10 kerran ohjelman ja vaikka se kirpaisi, uskon, että tein hyvän päätöksen ja kannan Fustran oppeja lopun elämääni. Vielä on 8 kertaa jäljellä ennen juhannusta. Silloin alkaakin kauan odotettu kesäloma ja Japanin matka :)

Älkää unohtako mua, vaikka mä en niin useasti teitä täällä blogissa muistuttelekaan! :( 
I will be back :)

- Tiina -

1 kommentti:

  1. Jatkatko vielä tämän blogin kirjoittamista?! Täällä odotellaan jo.. :)

    VastaaPoista